Statsminister Erna Solberg åpnet i forrige uke konferansen «Our Ocean» med å vise til at Norge vil bidra med over tre milliarder kroner til en rekke tiltak for bærekraftig havforvaltning i perioden 2020–2024. Hvordan 2,3 milliarder av disse tre, som skal gå til utvikling av den flytende havvindparken Hywind Tampen, kan sies å skape en mer bærekraftig havforvaltning, er en gåte for oss.

Konferansen «Our Ocean» er en årlig internasjonal konferanse som ble startet i 2014 av det amerikanske utenriksdepartementet. Den har som mål å søke løsninger gjennom å samordne politikk, styring, teknologi og finans, der beskyttelse og bærekraftig bruk går hånd i hånd. Temaene på konferansen er knyttet til hvordan utvikle nye industrier i havområdet på en bærekraftig måte, likeså mye som hvordan eksisterende utnyttelse av havets ressurser kan gjøres mer bærekraftig. 

Problemstillingen blir dermed hvordan vi kan hente mineraler fra havbunnen, og hvordan vi kan utvikle havvinden til energiproduksjon, heller enn om dette er noe vi skal belaste havområdene med. En slik tilnærming til «bærekraft» gjør at den norske regjeringen kan stå og skryte av å bruke tre milliarder kroner til et slikt formål. Det eneste «bærekraftige» med dette må være at det hindrer et mulig (over) fiske. Regjeringen kan da like gjerne plusse på at det norske samfunnet investerer over 100 milliarder kroner årlig til oljeutvinning i havet.

Fiskeriene var også et tema på konferansen. Her ble det satt søkelys på overfiske, og hvordan komme ulovlig, uregistrert fiske til livs. Dette er et viktig tema, belyst av forskere og ministre fra ulike deler av verden. I den grad fiskere ble hørt, var det som talsperson for småskalafiskere i utviklingsland, eller som talsperson for utnyttelse av nye store marine ressurser, som det norske krillselskapet Aker Biomarine. 

En konferanse som «Our Ocean» har opplagt en misjon. Det er viktig å samle ministre, forvaltere og ledere av store industrikonserner som enten driver med virksomheter knyttet til havbunn eller marine ressurser, eller har planer om å starte opp slik virksomhet. Det er viktig å skape en bevissthet og en forpliktelse til å drive slik virksomhet på en mest mulig bærekraftig måte. La det ikke herske tvil om det.

Det vi reagerer på er at det fra den norske regjeringens side skrytes av at vi bruker mye penger for å verne havet, når vi gjør det motsatte. Det vi faktisk gjør, er å gå i front for å legge forholdene til rette for at stadig mer av vår industri og verdiskaping knyttes til virksomheter i havet som ikke bidrar til økt bærekraft. 

Havvind bidrar ikke til en mer bærekraftig forvaltning av havet. Det er en bløff fra regjeringen å hevde det. Noen av de andre tiltakene regjeringen skrøt av på konferansen at de bevilger penger til, bidrar nok mer, men langt fra tre milliarder.