Turistfiske-smuglingen er i ferd med å ta helt av, og de siste ukenes avsløringer viser at mye av smuglingen er organisert kriminalitet. Turistene stoppes med kilovis av fisk, og blar mer enn gjerne opp

Forholdene er helt uholdbare, men det virker som de politiske myndighetene ikke forstår alvoret. Regjeringen bør endre reglene, og forslå at turistene ikke lenger får lov å ta et eneste kilo fisk med seg ut av landet.

Fiskeribladet har de siste ukene avslørt hvordan stadig mer såkalt turistfanget fisk smugles ut av landet. De siste rapporterte tallene viser at det bare de to siste månedene er blitt beslaglagt 2,3 tonn ren fiskefilet på grensen. Dette utgjør alene en fiskekvote på om lag ti tonn.

1,2 tonn mer enn i hele fjor. I hele fjor ble det dessuten registrert 50 smuglersaker. Hittil i år er tallet 46, noe som igjen viser at smugleraktiviteten har skutt i været. Det viser hvor ille situasjonen er, og når Tollvesenet samtidig slår fast at dette er bare er toppen av isfjellet kan vi begynne å regne på hvor mye fisk som både tas og smugles.

Tollvesenet mener dette er organisert kriminalitet. Dette underbygges ved at Tollvesenet nylig stoppet en belgisk bil med profesjonelle salgsplakater i hvor det var reklamert for norsk torskeloins til 150 kroner per halvkilo, levert på døren til kjøpere i Belgia.

På toppen av dette kommer smuglerne fra såkalte registrerte turistfiskeanlegg, dem som i realiteten skal være de seriøse. Samtidig vet at vi at en rekke bedrifter ikke er registrert, og at en tredjedel av de seriøse bedriftene ikke har meldt inn fisken som er tatt. Da kan vi bare tenke oss hvor mye fisk som faktisk går utover grensen. Det viser også en næring som er helt ute av kontroll.

Regjeringen bør forby turistene å ta med seg fisk ut av landet.

Statssekretær Roy Angelvik ble i forrige uke sitert i NRK på at regjeringen vurderte å innføre et totalforbud på å ta med seg fisk ut av landet. Dette gikk han tilbake på, og mente en heller måtte se på hvordan en håndterte situasjonen med fiskesmugling. Han ville ha næringen med seg i diskusjonen.

For faktum er at myndighetene har doblet bøtesatsene på fiskesmugling, samt økt innsatsen på grensen. Det har ikke hjulpet, og burde forteller sitt. Også for statssekretæren. Hvordan Angelvik tror at mer av denne medisinen skal fungere er mildest talt underlig. Realiteten er at hverken

eller økt kontroll virker skremmende på smuglerne, og da må det kraftigere og helt annen lut til. 

Vi er enig med statssekretæren i å ønske seg en seriøs levedyktig turistfiskenæring, men det trenger ikke være ensbetydende med at turistene skal få ta med seg fisken ut av landet. Når det etter hvert smugles tonnevis av fisk må noen si stopp. Det bør regjeringen nå gjøre.