Geir Adelsten Iversen ser ut til å ha gjort bløffen til politisk strategi. Han er tidligere tatt i debatter og innlegg for å fremme en fiskeripolitikk som ikke har dekning i eget parti. For en uke siden var han på ferde igjen med feilaktige versjoner av pliktsystemet.

I alle gode eventyr kommer som kjent alt i tre-ganger. Så også for denne eventyrfortelleren.

Det er litt rart at Geir Iversen påstår at Stortingsflertallet og regjeringen ikke ønsket høyere bøtesatser og bedre kontroll. Hvorfor er det rart? Jo fordi høyere bøtesatser ble innført i vår. Der var ingen på Stortinget eller i regjering som var mot det. Iversen forsøke å få det til å se slik ut for å skjule en ganske flau sak for Sp. Den er at bøtene ble økt mens Sp fremmet sitt forslag i Stortinget, og før det var ferdig behandlet, og uten at Sp fikk helt med seg at noe slikt var på gang.

Tom-Christer Nilsen, fiskeripolitisk talsmann i Høyre. (Tidligere fylkesordfører Hordaland). Foto: BALAZS VARGA

Bøtene doblet

Bøtene ble doblet. Så fra bøter på 4000 kr for overtredelse pluss 100 kr per kg, er de nå 8.000 kr pluss 200 kr per kg.

Dersom Iversen hadde fulgt med, hadde han fått med seg en rekke saker fra i sommer der slike forsøk på smugling er avslørt og bøtelagt etter nye regler. Utførselsmåten Iversen beskriver, med trailer som forsendelse er ikke tillatt. I tillegg er dette den letteste måten å bli avslørt på, fordi ethvert spedisjonsfirma må sørge for at varene de forsender er tollklarert.

Hele Stortinget var enig i økningen i bøtesatsene, og at en skal følge nivået nøye fremover, slik at nivået har preventiv effekt. Sp foreslo ikke et høyere tallnivå på bøtene. Hele Stortinget var enig om ønsker om mer kontroll, og la det det til grunn. Fiskeriministeren sa det samme.

Ren bløff

Å antyde noe annet er ren bløff. Det kan ikke være riktig å si at en regjering «åpnere armene» for noen når en dobler bøtenivået og øker kontrollen. Det er i høyeste grad et kroppsspråk som er mer morskt med neven knyttet om en skal bruke den slags metaforer.

Sp kommer kanskje til å gjøre et godt valg. Men la det være basert på ærlig uenighet og ikke bløffing.

Og som et PS. Iversen skriver: «Forslaget munnet ut i et krav om at Stortinget ber regjeringen øke bøtesatsene ved ulovlig utførsel av fisk». Før han legger til hvem han mente stemte i mot.

Nei, som Iversen vet, ble det forslaget aldri fremmet til votering fra Sp i behandlingen av saken, nettopp fordi bøtesatsene samtidig allerede var blitt doblet.

Ingen stemte mot dette forslaget, fordi det aldri ble fremmet til votering av Sp som forslag i saken. Det er bare å lese Stortingsprotokollen. Den er ikke et eventyr, men leseverdig.

Turistfiske har utfordringer. Derfor skal vi ha høye bøtesatser og mer kontroll. Ikke forsøk å late som om vi ikke er enige i det.