Aldri tidligere har det vært

. Hittil i år er 7,3 tonn smuglerfisk stoppet ved grenseoverganger i Midt-Norge, Troms og Finnmark. Totaltallet for hele fjoråret er 3,5 tonn i de to nordligste fylkene. Årets smuglerfisk utgjør rundt 20 tonn rundt torsk, noe som viser at det er på tide å ta langt tøffere virkemidler i bruk mot fiskesmuglerne. Trolig må det også strammes inn på hvem som får drive turistfiskeanlegg, slik at vi kan bli kvitt de useriøse aktørene.’

Ferske tall fra tollmyndighetene i nord viser hvor ille situasjonen er blitt. Et halvt år inn i 2019 bør alarmen gå hos offentlige kontrollmyndigheter. Tollvesenet har gjort store beslag de siste månedene, og vi kan bare tenke oss hvor store mørketallene er.

Bøtesatsene ble etter påske doblet, og ligger nå på 200 kroner kiloet smuglerfisk. Bare i ett beslag ble en mann bøtelagt med 95.000 kroner, og Fiskeribladet fortalte nylig at en smugler bladde opp og

. Han hadde forsøkt å ta med seg 338 kilo torskefilet ut. Det tilsier at det ulovlige fisket kan være organisert kriminalitet.

Den mest «populære» grenseovergangen for fiskesmugling er det norsk-finske grensestedet Karigasniemi. Denne tollstasjonen er ikke døgnbemannet. Likevel har tollerne beslaglagt 3579 kilo filet der i år. I fjor ble det beslaglagt 578 kilo.

år er 15 av dem gjort utenfor ordinær åpningstid.På Karigasniemi har tollvesenet redusert åpningstid og stenger klokken 20.00. Noen av beslagene gjort her er veldig store, og 75 prosent av turistfiskerne som stoppes har fisket ved en såkalt registrert turistfiskebedrift. Det viser at tollmyndighetene må bemanne opp tollstasjonenes åpningstid, samt at det er for enkelt å bli såkalt seriøs turistfiske-bedrift.

Turistfiske-bransjen synes å være en cowboy-næring helt ute av kontroll.

Politiet ønsker et tettere samarbeid med lokalbefolkning og lokalt næringsliv for å hindre at så store mengder fiskes ulovlig. Turistfiskeorganisasjonen Yes Seafishing fortviler over situasjonen, og mener smuglingen går utover ryktet til en hel næring. Lederen i organisasjonene tror også det ligger organisert kriminalitet bak. 

Situasjonen er uholdbar, og selv de økte tollgebyrene ser ikke ut til å skremme lovbryterne fra å prøve seg. For det første må myndighetene få på plass kontroller døgnet rundt, for det andre må turistfiskeanleggene følges opp på en helt annen måte enn i dag.

Vi har tidligere fortalt

ikke melder inn fangstene, uten at det får konsekvenser for dem. En slik praksis er uholdbar, og viser at kontrollmyndighetene har misligholdt sine arbeidsoppgaver. Nå det hverken kontrolleres på anleggene eller på grensen blir det vill vest. Og nå har vi fått det mange har fryktet, nemlig en cowboy-næring helt ute av kontroll.