Svært overraskende kom fiskeriminister Tom Harald Nesvik (Frp) med forslag om å

for trålflåten mot industrien, istedenfor å liberalisere dem. Målet er at mer av trålfisken skal bearbeides på land i Norge, men spørsmålet er om Nesvik lykkes. Etter mange tiår med frislipp og oppmykning, tviler vi på om regjeringen klarer å snu utviklingen. Fisken er fremdeles fryst, og det er derfor

Sist fredag kom den lenge berammede kvotemeldingen fra Nesvik. Aktivitetsplikten opprettholdes på dagens gjeldende vilkår. Likeså med dagens primære tilbudsplikt, mens den sekundære tilbudsplikten endres til å omfatte hele Nord-Norge.

De aller fleste regnet nok med at bearbeidingsplikten

og at Nesvik ville komme med forslag til hvordan kvotene kunne videreføres i forhold til frikjøp eller overføring til andre flåtegrupper. Det skjedde altså ikke. 

I stedet foreslår

, ved at 75 prosent av torsken skal bearbeides, mot 70 prosent i dag. Nå skal imidlertid avregningsperioden for bearbeiding endres fra hver omsatte fangst til månedlig avregning. Samtidig liberaliserer han altså landingsreglene, ved at hele Nord-Norge kan kjøpe råstoffet – ikke bare regioner eller anlegg.

Ingen av de politiske partiene evner å komme med nye løsninger.

Nesvik begrunnet endringene med at tilbuds- og bearbeidingsplikten ikke fungerer godt nok, og ønsker derfor at disse pliktene skal endres slik at tilbudsplikt og bearbeidingsplikt fører til mer bearbeiding i kystsamfunnene.

ikke lenger knyttes til konkrete fangster, men heller til aktuelle fangster over en periode, vil det bli mer attraktivt å kjøpe tilbudspliktig råstoff. Dette vil gi mer fleksibilitet for fiskeforedlingsbedriften og senke risikoen for at fisk kjøpt gjennom tilbudsplikt er lite egnet som råstoff til bearbeiding.

Dagens pliktsystem har etter vår mening overlevd seg selv, og det Nesvik gjør er å flikke på en ordning som ikke fungerer. Vi har ingen tro på at dette forslaget vil endre situasjonen. Fisken som tilbys er fremdeles fryst, og det er i dag knapt noen som kan kjøpe den fryste fisken. Da kommer det ikke bud på fisken uansett om det er i hele Nord-Norge eller bare i kommuner eller regioner. 

Ingen av de politiske partiene evner å komme med nye løsninger. Enten må mindre av fisken fryses for levering lokalt, eller så må hele trålkvoteordningen legges om. Alle forslag krever langt mer drastiske endringer enn det dagens politikere er villig til å ta. Hvorfor ikke trekke inn deler av trålkvotene, og heller overføre kvotene til industrien. Dermed er det

, og ikke trålredernes.