Miljødirektoratet har stoppet lakseselskapet Mowi, tidligere Marine Harvest, fra å anlegge et oppdrettsanlegg i verdensarvområdet Vega på nordlandskysten. Det er ikke forenelig med å ha oppdrett i et av Unescos verdensarvområder, mener miljømyndighetene. Avgjørelsen er helt på sin plass, og Mowi bør tenke seg om mange ganger før de eventuelt anker. Å forsøke å presse igjennom et motsatt svar er en tapersak for oppdrettsselskapet.

Vi har tidligere i denne spalte gitt klart uttrykk for at Unescos verdensarvområder bør vernes for omfattende næringsvirksomhet. Det gjelder alle de områdene som har slik status i Norge, og nettopp derfor er det gledelig at Miljødirektoratet kom med en endelig avklaring som sa klart ifra hva som er viktig for nasjonen Norge. 

Arealstridene oppover kysten er mange, og de vil ikke bli færre nå som også vindmøller – både til havs og til vanns – skal bygges. Samtidig skal vi selvsagt ta vare på næringene som drives på kysten. Arbeidsplasser som sikrer bosetning er viktig. Derfor er også oppdrettsaktiviteten svært viktig mange steder på kysten.

Nå kan Mowi lage en vinnersak av en tapt sak

Konsesjonen burde imidlertid vært stoppet allerede da Fylkesmannen i Nordland ga løyve i april 2016. Det gjør ikke situasjonen noe bedre at fylkeskommunen ga et tidsbegrenset løyve på nytt igjen i fjor. At selskapet har drevet med usikkerhet i minst tre år er selvsagt kritikkverdig, og vi forstår derfor at både Mowi og Vega kommune er skuffet og oppgitt. Likevel gjelder det å ha to tanker i hodet på en gang. 

Mowi er vel kanskje det lakseselskapet i verden som utad er mest opptatt av bærekraft, miljø og ansvarlig vekst. Selskapet er meget politisk korrekt i sine holdninger, og har dermed nådd igjennom både politisk og i miljøbevegelsen. I denne saken har Mowi derfor alle muligheter å leve ut det de preker. 

Verdensarvsområdene Unesco har pekt ut, som Vega, bør vernes for unødvendige næringsinngrep. Det både håper og tror vi også Mowi er enig i. Dersom de prøver å presse saken igjennom tror vi de vil tape opinionen. For en næring som skal vokse videre er det kanskje bedre å lage en vinnersak av et tap, enn å gjøre seg upopulær blant sine venner. 


Underlig slaktebåt-krøll

Det kommer til stadighet opp nye momenter i striden rundt slaktebåten «Norwegian Gannet», og det siste er at statsminister Erna Solberg (H) skal ha takket nei til å være gudmor for båten da den ble døpt i hjembyen. Kystverket har også holdt tilbake penger som båten har fått i støtte. Samtidig seiler båten for fullt, og fiskeriministerens forsøk på å stoppe båten har foreløpig ikke lyktes. Hele den politiske saksbehandlingen bærer mer og mer preg av å være en farse, og det er på tide båten får endelig avklart fremtiden sin.