Dermed sitter Ap og Sp igjen med et solid ansvar for å ha utløst drift av åpent anlegg i en sone der fiskeri-, turisme-, kultur-, nasjonale- og internasjonale kultur- og naturverdier settes på spill.

Rødt protesterer mot mer oppdrett i Vegaøyan verdensarvområde

Fylkesrådet i Nordland gir midlertidig tillatelse til oppdrett i fem år til tross for at de var kjent med synspunkter fra et møte hvor statssekretærer i både Klima- og miljødepartementet samt Nærings- og fiskeridepartementet innkommet kun ei uke før vedtaket i Fylkesrådet ble fattet.

Camilla Hestvik, Rødt Vega, styremedlem Rødt Nordland Foto: Privat

I møtet ble det uttrykt enighet mellom partene om at det ikke er ønskelig å sette verdensarvstatusen i fare. Det var også enighet om at det pågående konsekvensutredningsarbeidet iht planforslaget for Kystplan Helgeland, delområde Vega, skal sluttføres. Det ble videre understreket at Riksantikvaren og Miljødirektoratet har bidratt med betydelige ressurser til dette arbeidet, både økonomisk og faglig og at direktoratene også vil bistå i sluttføringen av konsekvensutredningen både med økonomiske og faglige ressurser.

Elisabeth Anethe Olsen, Rødt Narvik. Foto: Privat

Norge har ratifisert verdensarvkonvensjonen

Norge har ratifisert verdensarvkonvensjonen og forpliktet seg til å følge et sett av internasjonalt omforente retningslinjer for hva som kreves for å opprettholde en verdensarvstatus.

En av disse bestemmelsene sier at dersom det er usikkerhet om konsekvensen av et tiltak,

vil tiltaket fram til det er konsekvensvurdert, alltid bli ansett som en potensiell trussel mot

verdensarvverdiene og med det også verdensarvstatusen. Iverksetting av et slikt tiltak, før det er konsekvensvurdert, vil derfor være et brudd på forpliktelsene og kan sette verdensarvstatusen i spill.

Rødt støtter fullt ut reservasjonene som uttrykkes i dette møtet. Det burde også fylkesrådet ha gjort.