Regjeringen har bestemt seg for å tillate Nussir å drive gruvevirksomhet og anlegge sjødeponi Repparfjorden i Finnmark. Gruveslammet vil dermed bli dumpet i en laksefjord, ikke langt fra flere oppdrettsanlegg og annen villfisk-produksjon. Når næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) snakker varmt om alle arbeidsplassene han skal skape, glemmer ministeren dessverre hva et slikt forurensingsprosjekt vil kunne koste norsk sjømatnæring – også i arbeidsplasser. 

Nussir-beslutningen kommer dessverre ikke overraskende, for de siste regjeringene har vært positive til både Nussir-prosjektet i Finnmark og Nordic Mining-gruvene i Førdefjorden i Sogn og Fjordane. Dagens regjeringen har også tidligere i prosessen vært positiv til planene. Utallige miljø-, nærings og fiskeriministre har dermed glatt oversett miljøankepunkt og kritikk fra fiskeri- og havbruksnæringen. 

Da Fiskeribladet for noen år siden var på reportasjetur til Spania, var det nettopp gruveplanene som opptok fiskekjøperne. De satt spørsmål med hva vi gjorde med fjordene våre, og lurte på om Norge var klar over hva dette ville bety for omdømmet til norsk fisk som både ren og bærekraftig. Dessverre virker det ikke som dagens regjering har tenkt i de tanker i det hele tatt.

Sjødeponi er ikke forenelig med å skape verdens beste sjømat.

Vi har helt siden disse planene ble kjent vært skeptiske til å dumpe gruveavfall i norske fjorder, og mener fremdeles at dette ikke er spesielt fremtidsrettet. Gruveprosjektene setter oss dessuten i bås med en del klimaverstinger verden over, som vi ikke burde føle oss komfortable med å bli sidestilt med. Vi finner det også ganske ironisk at vår statsminister er bekymret for havenes helsesituasjon når hun samtidig åpner opp for denne type praksis.

Næringsministeren er også opptatt av alle arbeidsplassene han skal skape, og vi vil like å se at dette er mer varige og trygge jobber enn det vi kunne skapt i fiskeri- og havbruksnæringen. Vi tror heller ikke det vil skape nye lokale arbeidsplasser, heller mer import av arbeidstagere fra andre steder i verden. 

At Norge skal bli verdens største, beste, reneste og mest innovative sjømatnasjon har de gruvekåte politikerne dessverre glemt. Glemt er også hva disse prosjektene vil koste omdømmet til norsk fisk. Det er trist, og det er ganske overraskende at ikke dette er kommet klarere frem i debatten. 

Samtidig finner vi det litt underlig at de ulike sjømatorganisasjonene ikke er tydeligere i saken, og sier hva de mener. Er det noe som burde forene næringen, og legge konflikter mellom hav og kyst og villfisk og oppdrett død, er det nettopp arbeidet for å hindre dumping av gruveslam i norske fjorder. Nå må næringen snakket med én stemme. Sjødeponi i norske fjorder er ikke forenelig med å skape verdens beste sjømat.