Sjøfartsdirektoratet melder at norske myndigheter i oktober deltok i en internasjonal tilsynsaksjon kalt kalt «30 days at sea», for å avdekke og forebygge miljøkriminalitet til sjøs. 

Sjøfartsdirektoratet har sammen med Kystverket, Miljødirektoratet, Økokrim, og Kystvakten har deltatt med nasjonale aksjoner, og gjennomført tilsyn om bord på risikoskip langs norskekysten. 

I en pressemelding viser direktoratet til at utslipp og forurensning fra skip utgjør alvorlige trusler mot miljøet og havets økosystem. Den internasjonale aksjonen retter søkelyset både mot ulovlig eksport av skip til opphugging (ofte kalt beaching), søppelhåndtering ombord i skip, svovelinnhold i drivstoff og annen forurensningsproblematikk.

– Vi har et omfattende internasjonalt regelverk for å hindre at avfall, inkludert utrangerte skip, fører til miljøskade i andre land. Erfaringene fra oppfølging av slike saker viser at et godt samarbeid mellom myndighetene gir et godt grunnlag for å kunne avdekke ulovlige forhold. Denne internasjonale aksjonen er et viktig tiltak for å styrke samarbeidet, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.