Eide-familiens oppdrettshistorie startet, da farfar Knut Johan Eide begynte med ørretoppdrett i 1970 på settefiskanlegget i Skogseidvatnet. Nå ruver det store hovedkontoret i Eide Fjordbruk her ved vannkanten. Omsetningen er åttedoblet på fire år. Oppdrettsselskapet er blitt den mest spretne vekstbedriften i Hordaland i DNs gaselleserie. Oppturen de siste årene handler i stor grad om én faktor: Fire nye oppdrettsløyver selskapet fikk fra staten etter en langvarig rettsstrid i 2016, skriver Dagens Næringsliv.

– Det er klart at det har en enorm betydning. Vi har fått doblet selskapet i produksjonsvolum, sier leder Sondre Eide (29) som har trådt inn som fungerende daglig leder ettersom faren, Knut Frode, er syk.

Selskapet investerer så det holder, blant annet i et nytt landbasert settefiskanlegg til nærmere en halv milliard kroner sammen med Lingalaks. Foreløpig fosser pengene inn over oppdretterne. Pengestrømmen er blitt så stri at myndighetene har begynt å utrede en ekstra ressursskatt på næringen, en såkalt grunnrenteskatt.

– I femti år har dette vært en syklisk næring. Nå har vi hatt tre år med høye laksepriser, som mye har vært valutadrevet. Det er ikke tiden for noen grunnrenteskatt. Men det er viktig for oss å gi tilbake igjen til lokalsamfunn og bygder, sier Sondre Eide til avisen.

14. november kan du høre Sondre Eide snakke om arbeidet som er satt i gang for å digitalisere Eide Fjordbruk. Mer informasjon og påmelding her.