- Om en ikke vet hvor mye laks en har, og hvordan vektsammensetningen i merden er, har en fort et problem når en skal selge laksen. Vi har utviklet et måleinstrument som settes i merden. Ved hjelp av laserlys og kameraer måler vi laksens lengde, bredde og omkrets, noe som gjør at vi kan beregne vekten.

Grunnlegger og daglig leder Sven J. Kolstø var en av foredragsholderne på DNs konferanse Havet forrige uke. Der presenterte han selskapet, og hva de jobbet med.

- Vi startet opp for tre år siden. I dag er vi ni ansatte, hvorav tre har doktorgrad i fysikk og resten er sivilingeniører.

Svein J. Kolstø med biomassemåleren. Foto: privat

Plug and play

Systemet de har utviklet består av to høyoppløselige kameraer, og en laser som lyser med striper på laksen i merden. Merkenavnet er Bioscope.

- For kunden skal det være veldig lett, bare å sette på strøm og senke enheten ned i sjøen, sier Kolstø.

I tillegg til nøyaktige vektberegninger, har antall laks de måler per døgn vært et viktig punkt for selskapet å utvikle. Det har økt jevnt, og ligger nå på rundt 3.000 fisk per dag.

- Vi ser at avviket mellom målingene vi gjør og fasiten som en får når en slakter ut, er på rundt 1 prosent, sier Kolstø til Tekfisk.

Ifølge ham brukes målerne i dag oftest i noen få uker før slakt.

- Kundene setter typisk enhetene våre ned i merder med slakteklar fisk, slik at de vet hva de har å selge på, sier han.

Illustrasjon av biomassemåleren. Foto: OptoScale

Oppdretter Elin Tveit Sveen i Marø Havbruk sier til Tekfisk at de har to enheter i bruk.

- Vi har hatt dem i sjøen i 3-4 uker, og ikke hatt tid til å teste det ut skikkelig mot slakting ennå, sier hun.

- Er dette noe dere har bruk for?

- Ja, det er absolutt veldig nyttig om det fungerer som det skal. Vi har tidligere brukt en ramme som henger i merden, hvor fisken svømmer gjennom. Det fungerer greit, men vi håper og tror at dette fungerer enda bedre, og vil gjøre hverdagen vår lettere.