Forrige uke varslet fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp)

i bruken og utslipp av lusemidler. Tirsdag denne uken varsler Nærings- og fiskeridepartementet at om kort tid kommer forslag til midlertidige tiltak på høring. 

Forslaget innebærer at legemidler mot lakselus til såkalt badebehandling kun kan brukes når behandlingen gjøres i brønnbåt, ikke i merd med presenning.

– Vi ser at det er flere utfordringer knyttet til bruk av hydrogenperoksid og lusebehandling. Inntil vi har mer kunnskap på plass foreslår vi at det skal være forbudt å slippe ut lusemidler ved oppdrettsanlegg, sier Nesvik i meldingen fra departementet.

Transporteres bort

Det midlertidige forbudet vil gjelde behandling i og i tilknytning til oppdrettsanlegg som ligger i reke- eller gytefelt, eller nærmere enn 500 meter fra slike felt. Vannet som er brukt til lusebehandlingen må transporteres bort fra anlegget.

Det var etter et møte med oppdrettsnæringen i forrige uke at fiskeriministeren varslet forskriftsendringer. Tema for møtet var bruk av brønnbåt og behandling i merd på anlegget.

– Regjeringen ønsker å legge til rette for bærekraftig vekst i oppdrettsnæringen. Det vil alltid være et visst behov for å bruke legemidler i oppdrett, men vi skal ikke ha en bruk som gir uakseptable effekter på miljøet, sier Nesvik i meldingen.

Forrvirring rundt reglene

I mars 2017 kom det

. Da ble det slått fast at tømmingen skal foregå minst 500 meter fra reke- og gytefelt. 

Tidligere i år rådet det forvirring rundt regelverket, etter at NRK avslørte at flere oppdrettsselskap hadde

. Deretter viste det seg at det ifølge reglene ikke er ulovlig å dumpe vannet ved oppdrettsanlegg som ligger i reke- og gytefelt, så lenge dette gjøres ved merda. Det er dette departementet nå foreslår å stramme inn på.