Det var en nyforelsket minister som på TV 2 nyhetene klokken 21 tirsdag kveld bekreftet det mange har antatt – han og iranskfødte Bahare Letnes er i et kjærlighetsforhold og har vært på ferie sammen i Iran. 

men den gang ville ikke ministeren utdype hvilken type relasjon det dreide seg om. 

Ifølge Fiskeriministeren har paret vært kjærester i om lag tre måneder, men ble kjent for et års tid siden.

Brøt reglene

Ministeren bekreftet i samme nyhetssending tirsdag kveld at han ikke informerte eget departement om reisen før etter ankomst Iran, og at det deretter ble gitt informasjon videre derfra til Statsministerens kontor.

Sandberg medgir overfor TV 2 at dette var et brudd på regelverket. 

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har etter ankomst tatt hånd om Sandbergs mobiltelefon og Sandberg selv skal i medarbeidersamtale med statsministeren. Ifølge TV 2 var denne allerede avtalt på forhånd.

Ferien er over: Både fiskeriminister Per Sandberg og statsminister Erna Solberg er tilbake på jobb i morgen. onsdag. På kjøreplanen står medarbeidersamtale. Arkivfoto: Mikaela Berg

Iran-reise

Fiskeriminister Per Sandberg ble forrige uke avbildet på en rekke bilder tatt i Mazandaran-provinsen i Iran sammen med sin iransk-norske venninne Bahareh Letnes, noe som resulterte i omfattende skriverier i norske medier. Bildene ble først publisert på Letnes åpne Instagram-profil. Sandberg har hele tiden hevdet at turen er en privat feriereise.

Vil ikke bekrefte

PST vil overfor Fiskeribladet tirsdag kveld hverken bekrefte eller avkrefte at de har tatt hånd om Sandbergs mobiltelefon for videre undersøkelser. Og følgelig heller ikke hvor lenge denne mobilen skal befinne seg hos PST.

– Det som er fremkommet på dette nyhetsinnslaget er ikke opplysninger fra oss, sier seniorrådgiver i PST, Martin Berntsen, til Fiskeribladet.

– Det jeg kan si er at vi gir råd og anbefalinger til alle medlemmer av regjeringen – råd med utgangspunkt i trusselsituasjonen. Blant annet om hva de kan gjøre på utenlandsreiser, sier Berntsen.

– Har Sandberg bedt PST om noen form for assistanse, råd eller sikkerhetsvurdering i forkant av feriereisen sin til Iran?

– Vi kommenterer ikke på enkeltnivå når det gjelder regjeringens medlemmer, svarer Berntsen.

– Hvor sannsynlig er det at Sandbergs mobiltelefon er utsatt for noen form for overvåkning fra iransk side?

– Det blir spekulativt å kommentere.

– Hva er PSTs råd i forhold til reiser til Iran?

– Det er UD som gir reiseråd generelt. Vi gir råd til regjeringens medlemmer i forhold til det trusselbildet som er aktuelt for dem. Tiltak kan være alt fra synlige livvakter til andre ikke synlige tiltak, svarer Berntsen.

Taust fra Erna

Fiskeribladet har siden lørdag 28. juli forsøkt å få svar og kommentarer på følgende spørsmål fra Statsministerens kontor:

1) Hva synes statsministeren om at en statsråd drar på privat tur til Iran?

2) Var Sandbergs Iran-reise avklar med statsministeren på forhånd?

3) Vil fiskeriministerens tur til Iran få noen konsekvenser i etterkant fra statsministerens side?

4) Kan Sandbergs private Iran-reise, samt engasjement i det iranske miljøet (nyttårsfest, venneforening) skade Norges forhold til USA?

5) Finnes det rutiner/regelverk statsrådene skal følge når de planlegger og gjennomfører en utenlandsreise?

Spørsmålene er ennå ubesvart, også vår siste henvendelse tirsdag kveld hvor vi ønsker svar fra SMK om når medarbeidersamtalen mellom Erna Solberg og Per Sandberg skal finne sted, og hvorvidt statsministeren fortsatt har tillit til statsråden sin.

Les også: