Snøkrabbebåten «Prowess» dro rett fra å levere på fryseterminalen i Tromsø til Havforskningsinstituttets anlegg i byen for å ta om bord forskerne på fredag. 15. juni stenger snøkrabbefisket på grunn av krabbens skallskifteperiode. Da starter også det første forskningstoktet for å kartlegge krabbens utbredelse i området.

Rudy Reksten er dekksbas på båten.

– Jeg er spent på hvor langt inn i Svalbardsonen krabben har kravlet. Personlig tror jeg det fortsatt er lite krabbe i området vi skal undersøke, sier han.

Utenfor hovedområdet

Det norske snøkrabbefisket foregår i all hovedsak helt øst i Svalbardsonen, på grensa til Smutthullet. Forskerne skal nå kartlegge området lenger vest, mellom der hvor fisket pågår og til østsiden av Svalbard. Det antas at arnestedet for snøkrabben i Barentshavet er i området rundt Novaja Semlja på russisk side.

Snøkrabbetokt

Havforskningsinstituttet har leid inn snøkrabbebåten «Prowess» for å gjennomføre det første snøkrabbetoktet på norsk side av Barentshavet.

Forskerne skal fiske krabbe i området utenfor der hvor mesteparten av krabben er for å se om- og i hvor stor grad krabben har spredt seg til nye områder.

Toktet varer i 17 dager og båten skal sette 2000 teiner på 21 forhåndsbestemte steder. 

Toktet varer i 17 dager,

, og båten skal sette teiner på 21 forhåndsbestemte stasjoner for å dekke mest mulig av området. 

– Vi har funnet snøkrabbe øst for Svalbard tidligere. Nå har vi lyst til å finne ut om det har kommer mer krabbe mellom høytetthetsområdet og Svalbard, sier toktleder Ann Merete Hjelset i Havforskningsinstituttet. 

Om det blir nok tid, skal de også sette teiner i en sløyfe rundt Kong Karls land. 

Lite ved Bjørnøya

Mannskapet på «Prowess» har allerede gjennomført forsøksfiske utenfor høytetthetsområdet. Tidligere i år var de ved Bjørnøya for å finne ut om det var drivverdig der.

– Det var krabbe der, men ikke i all verdens store mengder, sier Reksten.

Hjelset tror heller ikke de finner nye høytetthetsområder.

– Men det kan hende at vi finner områder med lavere tetthet av krabbe, sier hun.

Ikke bestandsmåling

Forskningen på toktet består i å telle og måle krabbene de får i de til sammen 2000 teinene de skal bruke. De skal ikke undersøke mageinnholdet i krabben eller måle bestanden. 

– Hvis dette blir en suksess, kan det hende at vi gjennomfører et slikt tokt flere år framover for å se utviklingen. Men det avhenger av pengene. Midlene vi har fått til dette toktet er en tilleggspott, sier Hjelset.

På rett kurs

Havforskerne har tidligere estimert at snøkrabben kommer til å spre seg til de fleste områdene hvor den kan oppholde seg i Svalbardsonen, det vil si mesteparten av Svalbardsonen, fordi det er lite som hindrer spredningen. Teinefisket tar i hovedsak bare de store hannene i bestanden, slik at hunnene kan vandre videre og formere seg.

Jan Sundet sier estimatene ligger ganske nært det de har observert av spredning så langt.

– Vi estimerte at hele området skulle være fylt av krabbe innen 2030, og vi ligger ganske godt an til det nå. Vi traff overraskende godt med den modellen, sier Sundet.

Bra stenging

Stengingen av snøkrabbefisket fra 15. juni er nytt av året og flere snøkrabberedere mener datoen er for rigid siden skallskiftet skjer på ulikt tidspunkt i ulike områder. 

Les også:

Les også:

Reksten mener det er en god regulering.

– Det er bra at det stenges, selv om mange båter ikke har fått med seg bruket til land ennå. Man ødelegger mer enn man tjener når man fisker bløtkrabbe, sier Reksten, som får et par dager på land mellom slagene.