Samherji har inngått avtale om kjøp av nytt produksjonsutstyr fra den islandske høyteknologibedriften Valka til sine produksjonslokaler i Akureyri og Dalvík. Det melder selskapet i en pressemelding fredag.

192 millioner kroner

Totalt investerer Samherji 20 millioner euro, eller med utgangspunkt i dagens valutakurs 192 millioner norske kroner, i nytt produksjonsutstyr. Det dreier seg om kjøp av seks nye vannskjæremaskiner, tre sorteringsmaskiner for ferskfisk, tre sorteringsmaskiner for frosne porsjonsstykker og relatert utstyr fra Valka i begge selskapets produksjonslokaler.

 Til sommeren vil en del av utstyret bli installert ved Akureyri fiskebåtrederi (Útgerðarfélag Akureyringa (ÚA), og Valka vil også ha ansvaret for mesteparten av produksjonsutstyret ved Samherjis nye fiskeforedlingsanlegg i Dalvík, et anlegg som etter planen skal stå ferdig rundt midten av 2019.

Det islandske selskapet Samherji eier 39,9 prosent i Nergård, mens Norsk Sjømat sitter med 60,1 prosent.

Helgi Hjálmarsson Foto: privat

Ambisiøst prosjekt

 – Prosjektet er svært ambisiøst, de nye produksjonssystemene vil uten tvil bli verdens mest fullkomne innenfor matproduksjon, og det er ikke nødvendig å nevne antall innbyggere for å hevde dette, sier direktør Helgi Hjálmarsson i Valka, i meldingen.

Hjálmarsson sier at det resultat som man har oppnådd på Island når det gjelder tekniske fremskritt innenfor produksjon og fiske, har blitt til på grunn av et enestående samarbeid mellom industri og fiskerinæring.

– Samarbeidet har ført til en rekke nyvinninger som har vekket oppmerksomhet rundt om i verden og skapt nye muligheter for det islandske samfunnet. For oss i Valka har det vært en enestående anledning å få jobbe med ferdigutviklingen av våre teknikker og systemer gjennom et samarbeid med de særdeles ambisiøse medarbeiderne i Samherji.

Store skritt

Gestur Geirsson, daglig leder for Samherjis landbaserte produksjon, tror at samarbeidet med Valka vil føre til en ytterligere automatisering av fiskeforedlingen i de kommende år. 

– Den nye teknikken gjør det mulig for oss å betjene våre kunder enda bedre enn før med spesialløsninger som passer for den enkelte. Vi er i ferd med å ta store skritt inn i fremtiden, og har planer om å være ledende i verden når det gjelder produksjon av høykvalitets fiskeprodukter for de mest kravstore kundene, sier Geirsson.

Slik skal Samherji høste gevinster av den nye produksjonsteknologien: 

  •  Stor fleksibilitet og nøyaktighet i skjæring av porsjonsstykker som i stor grad oppfyller markedets krav.
  • Større utbytte av hver enkelt filet. Tykkfiskbein utgjør cirka 1-4 prosent mindre enn ved manuell filetering, og målsettingen er at de skal bli enda mindre med den nye skjæremaskinen som har en dobbel røntgenmaskin som med stor nøyaktighet måler hellingen på beinene og skjærer i samsvar med det.
  • Nye dobbelte røntgenmaskiner sikrer enda bedre enn før beinfrie produkter.
  • En forbedret råstoffbehandling der alle mellomlager er fjernet, der fileter og porsjonsstykker aldri blir slått ut av eller faller mellom båndene, og der tiden fra produksjonen starter til produktene er kommet i sluttpakninger, blir minimalisert.
  • Gir muligheter til å utvikle nye produkter som det ikke var mulig å produsere med den gamle produksjonsteknikken.
  • Kunstig intelligens-metoder blir brukt for å hjelpe til med styringen av produksjonen.