Som sagt, så gjort. 

Ball hadde de allerede om bord og provisoriske mål ble raskt laget. Og bak hvert mål ble det plassert bevæpnede isbjørnvakter.

Kampen ble enveiskjøring da veltrente forsvarsansatte valset over havforskerne og vant hele 10-0.

zoomSel i Vestisen ved Grønland.
Sel i Vestisen ved Grønland.

Mindre is

Kystvakten har, i likhet med tidligere år, også i år bistått Havforskningsinstituttet (HI) under seltellingen. Båtdelen av årets seltelling ved Grønland er unnagjort. Mandag eller tirsdag skal en ny telling gjøres fra fly. Deretter skal bildene studeres. 

- Antall unger skal telles, målt opp med hvor tidlig hunnselene blir kjønnsmodne og hvor ofte de får unger. Det er et møysommelig og tidkrevende arbeid, så først på nyåret har vi anslag av hvor mye sel det er i området, forklarer toktleder Tore Haug fra HI.

zoomIsbjørn ble også obsertvert under toktet.
Isbjørn ble også obsertvert under toktet.

Men det de ser av isforhold er nedslående. Ved forrige tokt i 2012 støtte de på iskanten 15 grader vest. Nå traff de den først ved 18 grader.

- Det er betydelig mindre is. Og vi ser ikke fastis. I år kunne vi se fjellene på fastlands-Grønland fra båten. Det har vi ikke klart tidligere. Det betyr at isen også blir smalere, sier Haug. 

zoomFantastiske vakre forhold med KV Svalbard i Vestisen.
Fantastiske vakre forhold med KV Svalbard i Vestisen.

Det betyr at både isbjørn og sel får stadig mindre is å oppholde seg på. Og særlig for selen er det alvorlig. Den må yngle på isen, og ungene er avhengig av å oppholde seg på isen. Om ikke drukner den. Dermed blir den et lettere bytte for isbjørnen.

- Hvordan det eventuelt vil påvirke populasjonen av sel, vet vi ikke enda ettersom det er en faktor vi ikke har opplevd tidligere, men noe påvirkning må vi anta at det får, sier han.

zoomKV Svalbard i Vestisen.
KV Svalbard i Vestisen.

Roser samarbeidet

Orlogskaptein Geir Martin Leinebø om bord på KV Svalbard sier til Fiskeribladet at de setter veldig stor pris på å bistå HI på sine tokt.

- Vi har et svært godt samarbeid med HI, og vi synes det er veldig interessant å se resultatene de kommer opp med. I tillegg er det jo et avbrekk fra våre daglige gjøremål i Barentshavet. Særlig fotballkampen på isflaket var en solid bonus, sier han.

zoomSivilt helikopter var også om bord på KV Svalbard til bruk under seltellingen.
Sivilt helikopter var også om bord på KV Svalbard til bruk under seltellingen.

- Ser også dere at det blir mindre is i området?

- Vi ser variasjoner og registrerer jo at vi må gå lenger for å nå iskanten. Men vi er ikke i posisjon til å si hvorvidt det er innenfor det normale eller ikke, svarer Leinebø. 

Om bord på årets tokt var de til sammen 64 personer. Turen tok 13 dager. De hadde også med et sivilt helikopter som ble benyttet i seltellingen.

Forskerne lokaliserte to kast klappmyssel på henholdsvis 71.30 og 72.10 grader nord og ett kast grønlandssel 73.30 grader nord. Et kast er betegnelsen for yngelområde for selen.

- De ligger på isflak som er i drift sørvestover, avslutter Haug.