Som utgangspunkt synes jeg professor Torbjørn Trondsens uttalelse i et foredrag kan være tema for å komme frem til en enighet:

«Å oppnå samfunnsøkonomisk lønnsomhet og verdiskaping, samt å fremme sysselsetting og bosetting i kystdistriktene, er overordnet mål for norske fiskerier slik målet er beskrevet i formålsparagrafene i deltagerloven og havressursloven. Havressursloven §2 slår fast et fisken i havet tilhører «fellesskapet i Norge», men staten som eiendomsforvalter har i praksis via lovstridig snikprivatisering overført fiskerettighetene til finanskapitalen (storbanker) og store privateide selskaper.»

Få næringa på land

Når man kommer frem til enighet bør resultatet fremlegges for politikerne som på sin side må implementere dette eller betale prisen for ikke å gjøre dette ved neste stortingsvalg.

Lakselusa blir debattert i media, men lite blir nevnt om plastforurensningen. Oppdrettsnæringen må snarest sees nærmere på grunnet den nylig publiserte alarmerende rapporten om plastforurensning forårsaket av slitasje på fôringsrørene til mærene (Avisa Nordland 14.02.1) – en rapport som helt sikkert vil få store konsekvenser. Dette vil nok bety at man snarest bør fase ut oppdrett i mærer og erstatte disse med landbaserte anlegg. 

Vår utfordring vil nå være å opparbeide solid ekspertise på landbaserte anlegg slik at vi kan bli involvert i eventuell utenlandsk produksjon – et industrieventyr som ville kunne sammenlignes med dagens bilindustri

Ekstremt viktig

Dette har vært vurdert lenge, og i dag ser vi de første bli realisert: ett norsk anlegg på Rjukan og ett dansk anlegg med norske interesser i Florida. Derfor bør man være uhyre forsiktig med å ekstrapolere fremtidig eksport da landbaserte anlegg sikkert vil se dagens lys i Kina og andre store eksportland. Vår utfordring vil nå være å opparbeide solid ekspertise på landbaserte anlegg slik at vi kan bli involvert i eventuell utenlandsk produksjon – et industrieventyr som ville kunne sammenlignes med dagens bilindustri.

Fiskeri – og oppdretts – næringene er meget viktige eksportnæringer samt ekstremt viktige for arbeidsplasser og bosetting langs vår lange kyst. Når disse skal debatteres bør vi minnes avdøde Trygve Brattelis vise ord: «må vi med systematikk og energi ta opp de mer langsiktige og fundamentale spørsmål vi må undergi et inngående studium og en systematisk diskusjon.»