Hvis PH-verdien i blodet vårt stiger like mye, dør vi. Det var budskapet til havforsker Siv Lauvset ved Bjerknessenteret da hun stod på scenen på Litteraturhuset i Bergen nylig.

- Det er forsket på områder med naturlig lav PH, og der er det mindre mangfold. Det er fortsatt mye liv, både planter og dyr, men mindre biologisk mangfold enn i tilsvarende områder med normal PH, sier Lauvset i denne podkasten:

Havforsuring og konsekvensene det gir, var temaet for panelsamtalen, der Lauvset, teknisk sjef Harald Sveier i Lerøy og forskningsdirektør Hans Kleivdal i Uni Research deltok.

- Jeg blir jo bekymret, for 0,4 i endret PH er mye. Samtidig vet vi at naturen er utrolig fleksibel, sa Sveier.

Hans Kleivdal viste til at økt CO2-nivå og PH i enkelte områder kan gi mer fisk.

Deler av samtalen får du i ukens Tekfisk-podkast. Hør mer om hva Lerøy gjør for å sikre seg mot surere hav, hvorfor Lauvset tror det snakkes så lite om hva vi gjøre med havet og hvordan det går med algepiloten som er i gang på Mongstad utenfor Bergen. Podkasten hører du i spilleren over, i Soundcloud eller på Itunes.

Universitetet i Bergen stod i samarbeid med Litteraturhuset i Bergen bak arrangementet, som hadde tittelen Tampen brenner! Havet har feber.