Knappe uken etter at den nye regjeringsplattformen var klar, og både fiskeri- og miljøgrupperingene kunne glede seg over

, viser det seg at reell politikk ikke dreier seg om vern. Olje- og energiministeren har nok en gang tatt for seg av havområder han burde holdt fingrene unna. Det hjelper ikke med flotte erklæringer hvis ikke det følges opp i konkret politikk. Regjeringen bør derfor lukke de sårbare feltene både i nord og sør igjen.

I

mellom Høyre, Frp og Venstre gikk det frem at de sårbare områdene i Lofoten, Vesterålen og Senja, på Mørekysten og langs iskanten skulle vernes mot oljeutvinning. Dette så ut som en seier for miljø- og fiskerinæringen, men nå ser vi altså hva som skjer i virkeligheten. Olje- og energiminister Terje Søviknes brukte knappe uken på å åpne opp sårbare områder både utenfor Lofoten og på Mørekysten. 

To blokker ved Møre-blokkene er nå tildelt oljeselskapene, stikk i strid med rådene fra Miljødirektoratet. Blokkene ligger rett vest for Smøla, Hitra og Frøya, helt ned til ti kilometer fra land. Her er det viktige gyte- og oppvekstområder for fisk, og det er store forekomster av sjøfugl og sjøpattedyr som hekker og overvintrer. Det er også tre korallrev innenfor disse blokkene. I den foregående høringsrunden frarådet derfor Miljødirektoratet å åpne disse to blokkene.

Å åpne opp for leteboring så tett opp til Lofoten kan bli katastrofalt for fiskebestandene

Samtidig har feltet utenfor Lofoten, Nordland 6, fått endret ordlyd. Mens det tidligere var omtalt som uåpnet er det nå omtalt som «åpent, men med begrensninger». Dette kan altså fort bety at oljeselskapene slippes til i områder der oljeutvinning kan true fisken. Dette er det samme feltet som den forrige oljestatsråden Tord Lien (Frp) åpnet i 2016 i den 24 konsesjonsrunden, men som statsminister Erna Solberg (H) etter mye press fra Venstre og KrF måtte lukke for konsekvensutredning igjen.

Nå er altså det tilsvarende i ferd med å skje, og vi kan tenke oss hva det kan medføre. Statoil har nemlig siden 1996 hatt to lisenser på dette feltet, og har trolig bare ventet på den ord-endringen som Søviknes nå har gjort.

Det er enorme miljøverdier som står på spill. Sildegytingen på Møreblokkene er helt avgjørende for næringskjedene videre i Barentshavet, som et av verdens fem mest produktive havområder. Nordland seks er også helt sentralt i denne delen av økosystemet. Å åpne opp for leteboring så tett opp til Lofoten, og midt i torskens gytevandring, kan bli katastrofalt for fiskeri og torskebestandene. Vi forventer at den nye miljøvernministeren, Ola Elvestuen fra Venstre, følger opp sine holdninger fra tilværelsen som opposisjonspolitiker. Da mente han tilsvarende avgjørelse var både klønete og unødvendig av regjeringen. Det er det mildest talt fortsatt.