Her skal de være i tre måneder og få hjelp til å få selskapet til å fly.

– Vi håper å sitte igjen med åtte selskaper som er klare til å vokse, til å ta inn kapital hvis de trenger, og utvikle produktene sine videre, sier Georg Baunach, en av dem som var med på å dra i gang Hatch.

Lette flere steder

Akseleratorprogrammet ble startet opp av tyske Alimentos Ventures i fjor, og tanken er å investere i og hjelpe oppstartsselskaper i gang. 

Målgruppene er selskaper over hele verden som jobber med nye løsninger knyttet til akvakultur. 

– Vi så på forskjellige lokasjoner i Europa som kunne være vertskap for programmet, både Skottland, Norge, Nederland og Irland. Bergen tilbød den beste løsningen for oss, sier Baunach.

Hatch

  • Hatch, NCE Seafood Innovation Cluster og Bergen Teknologioverføring åpner verdens første akselerator for akvakultur i Bergen. 
  • Programmet er globalt og skal tiltrekke seg de beste oppstartsbedriftene internasjonalt innenfor akvakultur.
  • Programmet tilbyr deltakerne forretningsutvikling, mentorer og investorpenger.
  • Deltakerne må flytte til Norge mens programmet foregår.

– En anerkjennelse

Dermed har Hatch etablert seg på Marineholmen i Bergen, der Bergen Teknologioverføring (BTO) sitter fra før. Nærhet til andre oppstartsselskaper, forskningsmiljøer, NCE Seafood Innovation Cluster og store oppdrettsselskaper var noe av det som var viktig. 

Selskapene som blir valgt ut må dermed flytte til Bergen i de tre månedene programmet varer.

– Det er det store usikkerhetsmomentet. Vi jobber med mange norske oppstartsbedrifter, og å få dem til å flytte på seg, er ikke alltid så lett, sier daglig leder Anders Haugland i BTO.

Han er stolt over at Hatch valgte Bergen.

Anders Haugland, daglig leder i BTO. Foto: BTO

– Det viser at fasilitetene og aktivitetene her er så spennende at når internasjonale aktører som ønsker å bidra til vekst og nyskaping leter etter hvor de skal få best vilkår, kommer de hit. Det er en anerkjennelse av regionens kapasitet innen mange aspekter knyttet til akvakultur, sier Haugland.

Vil bli utfordret

Men det er ikke bare gründere innen laks Hatch er på jakt etter. Også selskaper som jobber med arter som reker, tilapia og havabbor er aktuelle.  

– Det har vært en læring for oss. Da Hatch vurderte Bergen, var det mye snakk om forskningskapasitet og områder, og vi skjønte ikke spørsmålet. Vi er jo i verdens mekka når det gjelder akvakulturforskning, men da tenkte vi kanskje litt mye på laks. Det er jo mange andre områder innen akvakultur som har potensial og som kan være interessante for akademia og næringen. Jeg håper det kommer noen som kan utfordre oss litt, sier Haugland. 

Programmet har en total verdi på 80.000 euro. 25.000 av dette er investeringer som Hatch vil gjøre i hver av bedriftene som deltar. Mentorer fra hele verden, med bakgrunn fra ulike deler av havbruksnæringen, skal veilede gründerne. 

Responsen så langt har vært bra, ifølge Baunach.

– Noen har sagt at dette er en drøm som blir virkelig, sier han.

Starter i april

Han tror et program som Hatch er spesielt viktig i en industri som akvakultur, som er spredt over hele verden. 

– Du kan være eneste start-up i landet ditt. Selv i land som USA er det vanskelig å knytte seg opp mot folk i industrien, og finne investorer som kjenner bransjen og kundene. Vi kan hjelpe oppstartsbedrifter i den fasen der de trenger kapasitet, kunder og arbeidskraft, sier Baunach.

Oppstart for programmet er i starten av april. Søknadsfristen er 16. februar.

– Jeg tror dette kan gi oss nye perspektiver på muligheten i næringen internasjonalt sett, og gode muligheter for kobling mellom akademia og oppstartsverden. For næringsaktørene blir det spennende å se om noen av bedriftene som kommer hit har kapasitet, ideer og evner til å løse noen av utfordringene vi har, og kanskje peke på muligheter som etablert næringsliv ennå ikke har sett, sier Haugland i BTO.