Sintef-forsker og leder for forskningsgruppen for eksponert havbruk, Exposed, Hans Bjelland, mener det er flere utfordringer med oppdrettsanlegg til havs som ikke blir snakket nok om og som i mange tilfeller ikke er godt nok gjennomtenkt. På Aqua Nor-messa i Trondheim holdt han innlegg om underkommuniserte problemer med eksponert havbruk.

Blant annet finnes det lite kunnskap om hvordan fisken forholder seg i store merder til havs. Det er også behov for å se på hvordan anleggene bør reguleres, ifølge ham. I tillegg har ikke ingeniørene som utvikler havkonseptene nødvendigvis tenkt nok på fisken og de operasjonene som oppdrett innebærer.

– Ordningen med utviklingstillatelser gir en del tydelige insentiver til å komme med store og kostbare prosjekter, som krever mange konsesjoner for å bli lønnsomme, i tillegg til å måtte være unike. I et produktutviklingsperspektiv er ikke det nødvendigvis det beste utgangspunktet, sier Bjelland til Fiskeribladet.

529 konsesjoner

Totalt er det søkt om 529 utviklingskonsesjoner til 61 prosjekter. Flesteparten av søknadene er fortsatt til behandling. Fem selskaper har fått tilsagn fra myndighetene om at de kan utvikle prosjektene, men kun til 27 av de 79 konsesjonene de søkte om å få, viser IntraFish sin oversikt.

Bjelland tror de neste fem til ti årene blir en testperiode for utviklingskonsesjonene. Han tror ikke alle som vil få godkjent søknadene kommer til å lykkes.

– Nei, det er ikke sikkert. Men det kommer også an på suksesskriteriene – vil de vurderes ut fra for eksempel lønnsomheten, fiskevelferd eller personsikkerhet.

Personsikkerheten på anleggene langt til havs har ført til at flere vurderer ubemannede anlegg.

– Jeg registrerer at mange av løsningene baserer seg på å være ubemannet i perioder, og det er nok så langt man kommer. Røkteryrket kommer nok ikke til å bli avleggs, men endret, sier Bjelland.