En nyutviklet skånsom sløyemaskin kan komme til å ta bort en av de mest slitsomme jobbene på fiskebåter og i landindustrien.

Det nye maskinen «Loppa» er allerede i bruk på flere mindre kystbåter, men maskinen er i stadig utvikling kan både få sin ildprøve og sitt gjennombrudd når den nå er plassert på autolinebåten «Geir II».

— Dette er den første sløyemaskinen som både sløyer fisken og tar vare på innmaten. Den tar bare en tredjedel av plassen som dagens sløyemaskiner tar. Vi har stor tro på at dette skal kunne bli en viktig nyvinning både for fiskeflåten og landindustri, sier Marius Strømmen i den knapt tre år gamle innovasjonsbedriften Havfront i Bremanger.

 Sløyer 20 i minuttet

Maskinen behandler strupekuttet fisk i et antall på minst 20 i minuttet. Den er 195 kilo og opereres av en person. Innmaten blir tatt ut manuelt og sortert etter sløying.

— Målet om skånsomhet mot innmaten er godt ivaretatt. Levra er ikke noe problem. Rogna er heller ikke noe problem så lenge den er i orden og ligger oppe i buken før den blir overmoden. Den oppløses går den ned i buken og da når kniven den, men da er rogna allerede oppløst, sier Strømmen.

Vi har stor tro på at dette skal kunne bli en viktig nyvinning både for fiskeflåten og landindustri

Marius Strømmen, Havfront

Innovasjon i praksis

Det er de innovative autolinefiskerne i H P Holmeseth på Grytestranda i Haram som igjen er i front med å forsøke å finne en løsning med automatisering.

— Vi luftet behovet vårt på fiskerimessa i Trondheim i fjor overfor produktskaperne i Havfront. 4. mai fikk vi den nye sløyemaskinen montert om bord da vi var innom Ålesund, sier Kjetil Holmeset på «Geir II».

Holmeseth-rederiet er kjent for å være i front. De startet det etter hvert så kjente og norskdominerte autolinefisket på slutten av 1970-tallet. I 1999 var de første ute med moonpool som gjør at de drar inn fisken i en pool midt under båten. Patentet eier de fortsatt sammen med Fiskerstrand Verft. For noen år siden var de første med en romløsning med automatisk palletering som sparer fiskerne for tunge løft og gir en svært effektiv lasting og lossing av fisk. Nå kommer sløyemaskinen, men rosen deler de med andre.

zoomHer er den nye sløyemaskinen «Loppa» som lover å sløye stor fisk skånsomt og er lite plasskrevende.
Her er den nye sløyemaskinen «Loppa» som lover å sløye stor fisk skånsomt og er lite plasskrevende.

Lever i fiskerimesse

— Vi er utrolig heldige som lever midt i det maritime cluster og miljø som vi har på Sunnmøre. Når vi kommer med ideer blir vi hørt. Når folk spør om jeg skal reise på fiskerimesser, sier jeg at jeg lever i ei fiskerimesse i nærmiljøet, sier Kjetil Holmeset.

Nyskapningen Havfront hadde ikke muligheter til å ta risikoen med den nye sløyemaskinen sammen med rederiet. Løsningen ble å koble inn FHF som stilte både med kompetanse og penger til prosjektet. Havfront står for utviklingsarbeidet og produksjonen av maskinen besørges av Optimar.

Skånsom mot innmat

—Det finnes maskiner i dag som kapper hodet av fisken, men ingen som sløyer den helt og er skånsom mot innmaten. Når vi når tar i bruk hele fisken med innmat, er det viktig at innmaten ikke blir most under sløyingen.  Vi skal teste ut maskinen i fire måneder. Går det som vi håper skal vi ha en slik maskin permanent om bord. 

 — Hvor viktig kan en slik maskin bli ? 

 — Veldig viktig. Det handler om fisk opp til ti kilo i første omgang. Det er klart at det er slitsomt å sløye slik fisk i store mengder. Jeg tror båter og landanlegg som driver med sløying vil ha en slik maskin om den svarer til forventningene, sier Holmeset.

Tyske Baader er den største leverandøren av sløyemaskiner.

Liten gründerbedrift med store ambisjoner

Sløyemaskinen «Loppa» fra gründerbedriften Havfront i Bremanger sløyer og hodekapper fisk opp til 10-12 kilo. Fisken legges med buken ned på maskinen hvor kniven sprettet fisken nedenfra. Kniven er justerbar.

«Loppa» er i bruk på «Askholm» og «Mads Erik» og ellers blitt testet ut på «Stormhav», alle kystfiskebåter. Nå er den som nevnt for første gang i bruk på en havfiskebåt, autolinebåten «Geir II».

Fakta

Sløyemaskin

  • Sløyemaskinen «Loppa», allerede i bruk på flere mindre kystbåter, skal for første gang testes ombord i større fartøy.
  • Maskinen både sløyer fisken og tar vare på innmaten. Den tar bare en tredjedel av plassen som dagens sløyemaskiner tar.

«Loppa» går inn i konkurranse med sløyemaskinen Trippel 4 fra Baader som er mye brukt på båter i dag. Også Baaders gamle 162, som hodekapper fisk opp til fire kilo, er mye brukt. Trippel 4 kom i 2004 som den siste sløyemaskinen på markedet til «Loppa» kom i 2017.

— Målet er at «Loppa» skal dekke behovet for skånsom behandling. Være enkel å bruke uten finesser og elektronikk som gjør den ustabil i driften. Fiskerne selv skal kunne ha service på den enkle maskinen. Den er også driftssikker i forhold til sikkerhet for den som bruker maskinen, sier Marius Strømmen.

 — Vi kunne ikke ha utviklet maskinen uten støtte fra Innovasjon Norge og FHF. Bare utviklingskostnadene for en slik maskin ligger på fire-fem millioner kroner, forteller Strømmen.

Forsker Roar Pedersen, fagsjef for fartøyteknologi i FHF, sier de jobber med mange prosjekt hvor hovedmålet er automatisert råstoffbehandling om bord i fiskebåter.

—Målet er å få til driftssikre maskiner som skaper flyt og effektivitet i produksjonen, sier Pedersen.