- Vi er fornøyde. Det har vært et krevende prosjekt, både med teknologien, finansiering og kompetanse. Vi har virkelig fått brynt oss, sier Tore Roaldsnes, administrerende direktør i Nordic Wildfish, til FiskeribladetFiskaren, etter at han har holdt foredrag på Fiskeridirektoratets fagkonferanse i Oslo tirsdag. 

Han var med for å snakke om sin erfaringer med å utnytte restråstoffet i hvitfiskindustrien. 

Fungerer 100 prosent

Med sine fire frysetrålere har Nordic Wildfish jobbet målrettet for å utnytte restråstoffet de siste tre-fire årene. Veien frem har vært både dyr og lang. I april sto fabrikken for restråstoffet ferdig på frysetråleren «Molnes», et prosjekt som har kostet rederiet 100 millioner kroner. Tore Roaldsnes kunne fortelle om gledelige resultater i sitt foredrag. 

- Fabrikken fungerer 100 prosent. Vi regner med å lever den første batchen av produkter i løpet av neste måned, sa han. 

De siste fire ukene har selskapet hatt en gjennombrudd og kjører nå fabrikken automatisk og med full kapasitet. Dermed er de ferdige med testfasen og klare for å produsere nok til salg og lagring. 

Når det gjelder hydrolyselinja har den vært opp mot full kapasitet i kortere perioder, men ligger nå på lavere kapasitet på grunn av noen tekniske mangler. 

Konkurrerer med autoline

Roaldsnes viste et regnestykke på en sei på 2 kilo. Av den får de nå 1,2 kilo HG-fisk, 1 desiliter olje, 320 gram proteinkonsentrat og 200 gram kalsium.

- Det blir fem middagsporsjoner av fisken, fem høyverdige proteindagsrasjoner, en haug fiskeoljedoser og endra flere doser kalsiumtilskudd, oppsummerte han

Mens Roaldsnes snakket på konferansen er «Molnes» i full sving med å fiske torsk og hyse nord for Bjørnøya. Også mottaket av fisken er bygget om på tråleren.

- Nå har vi kjølt vann som gjør at fisken overlever selv om den er tatt opp på 300-400 meters dyp. Den blir elektrobedøvd og bløgga. Då får du en blodtappa fisk med en helt annen kvalitet enn den tradisjonelle trålfangede fisken, fortalte Roaldsnes.

Med det håper selskapet å øke verdien på fisken med 4-5 kroner kiloen og konkurrere med autolineflåta. 

Tjene mennesker

På konferansen tok også Roaldsnes opp menneskehetens fremtidige behov for proteiner. 

- Feilernæring og underernæring påvirker 30 prosent av befolkningen på kloden. Det er noe vi alle har et ansvar for, og vi må prøve å rette på det. Når vi tar vare på alt dette, vil norsk fiskerinæring representere en betydelig forskjell, sa han. 

«Milliarder å tjene» var navnet direktoratet hadde gitt foredraget hans, men Roaldsnes mente pengene ikke var det viktigste i dette. 

- Vi er opptatt av muligheten for å tilfredsstille behovene for verden. Om vi gjør dette på en skikkelig måte, blir det milliarder å tjene, ikke minst milliarder av mennesker å tjene, avsluttet han foredraget. 

Etter foredraget forteller han til FiskeribladetFiskaren at presset har vært stort i disse årene. 

- Nå føler vi at vi kan rette ryggen og får en bedre arbeidshverdag.

- Har du angret?

- Ja. Det er så krevende at det går utover meg og medarbeideren mine, og ikke minst familien. Da er det desto hyggeligere at det kommer på plass, sier Roaldsnes.