Samtidig er vi mindre fornøyd med noen av kuttene, som er rettet direkte mot fiskerne - det være seg kutt i føringstilskudd, lineegnetilskudd og penger til sikkerhetskursene.
Vi er imidlertid godt fornøyd med at regjeringen vil øke satsing på forskning og legge bedre til rette for å etablere næringsklynger. Det er to områder vi mener norsk sjømatnæring vil være tjent med. Vi er også positiv til at regjeringen fjerner arveavgiften for vanlige skatteytere. Summen av disse endringene tror vi kan være positivt for norsk sjømatnæring.
Fredag gikk Stål Heggelund i NCE Aquaculture ut i FiskeribladetFiskaren og etterlyste økt satsing på næringsklynger. Svaret kom nokså umiddelbart. Regjeringen kom med en ekstrabevilgning på ti millioner kroner til slik satsing. Med en så spredt struktur som denne næringen har er det bra at både næring og myndighetene ser verdien av å etablere sterke næringsgrupper på kysten. Gjennom satsing på innovasjon og effektiv næringsutvikling vil sjømatnæringen dermed få drahjelp til å vokse videre.
Med det utgangspunktet er det også godt å se at regjeringen er villig til å bruke mer penger på forskning og utvikling. For den marine næringen betyr det i praksis 35 millioner flere kroner til marin forskning. Skal en øke merverdien av norske sjømatprodukter må en være villig til å ta forskningsgrep, noe det kan virke som om regjeringen gjør. Det er vi positive til.
Vi er også positivt innstilt til at det satses mer på samferdsel. Norsk fiskerinæring er med på å skape de verdiene dette landet lever av, og næringen er helt avhengig av god infrastruktur. Det er på tide myndighetene tar dette på alvor, og legger til rette for at næringslivet i distriktene har en infrastruktur som bidra til vekst.
Vi stiller oss imidlertid langt mer undrende til kuttene som gjøres direkte mot fiskerne. Tilskudd til sikkerhetsopplæring for fiskerne blir foreslått redusert med 7,2 millioner kroner i 2014. Samtidig foreslår regjeringen å redusere bevilgningen til føringstilskudd med ti millioner kroner, og å fjerne lineegnetilskuddet, som ble foreslått av den rødgrønne regjeringen med en bevilgning på 18 millioner kroner.
Etter vår mening er dette det motsatte av hva Høyre tidligere har signalisert. Den nye regjeringen var nokså klar på at rammeforholdene for næringslivet måtte være forutsigbare, noe de i praksis gjør det stikk motsatte av her. Budsjettforslaget mottas på denne bakgrunn med lunken applaus. Vi tror derfor ikke fiskerikuttene vil ikke bidra til økt lønnsomhet i næringen, heller tvert i mot.