Etter det FiskeribladetFiskaren kjenner til ble Monica Amsen fra Andøy i Nordland torsdag denne uken tildelt rekrutteringskvote for 2014.

Som den første kvinne noensinne.

- Dette var en djevelsk artig nyhet, sier næringssjef Bjørnar Sellevold i Andøy kommune når vi ringer ham.

For selv om navnene til de 24 som er tildelt rekrutteringskvote ikke offentliggjøres før mandag neste uke, vet FiskeribladetFiskaren at det kun er én kvinne blant de 24. Samt at hun kommer fra Andøy kommune. Og Sellevold kan ikke komme på andre enn Amsen som har søkt. Ihvertfall ikke som har egen båt, noe som er et kriterie for å få tildelt kvote.

Langt borte
Og på en dårlig telefonlinje får vi bekreftet fra hovedpersonen selv at hun har søkt om rekrutteringskvote.

Men hun er ute på fiske med sin egen båt "Fiskerinnen" og befinner seg langt fra både postkasse og internettforbindelse. Hun reagerer med glede når FiskeribladetFiskaren opplyser henne om tildelingen, men klokelig avventer hun med å slippe jubelen fullt ut før hun selv har fått dette bekreftet svart på hvitt.

Derimot er Sellevold langt mer snakkesalig.

- Djevelsk fin
- Jeg husker veldig godt første gangen hun kom på kontoret mitt. Nyforelsket og nytilflyttet fra Lier, landets største jordbærkommune. Det er 4-5 år siden.

- Jeg vil bli fisker, sa hun til meg.

- Jeg ba henne sette seg ned og forklarte for henne: 

- Førr det første e du østlending og snakke pent. Førr det andre har du aldri vært ombord i båt. Førr det tredje e du kvinnfolk og førr det fjerde e du djevelsk fin. E du nu så sekker på at du vil det her?

- Ja, gjentok hun. Vi reiste oss, tok hverandre i hånden og ti minutter senere hadde jeg ordnet avtale for henne ombord på "Sjøstjerna". Du snakker om kvinnfolk, altså, humrer han.

- Senere lånte vi henne 160.000 kroner slik at hun kunne få banklån til anskaffelse av egen båt, "Fiskerinnen".

Suksessordning for Andøy
Han forklarer at Andøy kommune har en ordning der fiskere i etableringsfasen rente- og avdragsfritt i fire år kan låne opptil 35 prosent av kjøpssum på båt. Slik at de får egenkapatialen som bankene krever for å bevilge lån.

- Dette har vært en suksessordning for Andøy kommune. Vi ser at stadig flere unge våger å satse på fiskeri. Og når Monica nå i tillegg får rekrutteringskvote vil jo dette få en enda større verdi, avslutter han fornøyd.

Også fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er svært tilfreds med at man finner en kvinne blant de tildelte.

Kyst- og Fiskeridepartementets sider skriver hun: 

- Til den unge kvinna vil jeg sende en spesiell hilsen. Vi trenger unge og motiverte fiskere av begge kjønn.