Marinbiolog og professor Tony J. Pitcher ved University of British Columbia i Vancouver i Canada har sporet trålens historie tilbake til antikke og egyptiske kilder, skiver Forskning.no

En romersk tekst fra om lag 100 e. Kr. kan være den første klage over svart hav som følge av trålfiske. Romerne kan ha arvet teknologien fra faraoene.
Trålfiske er i dag verdens mest omstridte fiskemetode. Det er mange meninger om trålen – for noen er den moderne og effektiv, for andre grådig og miljøødeleggende.
Ikke minst har debatten gått hardt i Norge, der bruken av trål fortsatt er sterkt regulert. I dag er det kystfiskerne og miljøvernene som er de sterkeste motstanderne. Samtidig har mange nordmenn, inkludert Kjell Inge Røkke, blitt rike på trålfiske.

Klager fra 1300-tallet

Trål har imidlertid en mye eldre historie enn 1900-tallets fartøy drevet av damp og diesel.
Pitcher forteller i følge Forskning.no at det fra tidligere er kjent at trål ble brukt i Nordsjøen i middelalderen. De første skriftlige kilder som beskriver trålfiske i Nord-Europa er fra normannernes England, der det strømmet inn klager til kongen over trålens herjinger.

Pitcher har funnet håndfaste spor i Egypt - middelhavssivilisasjonens vugge. I gravkamre fra Egypts Mellomrike (2061-1650 f.Kr.) kan man finne små modeller av hverdagsliv, for eksempel folk som melker kuer eller baker brød.
I ett av disse, et gravmonument etter Meketre, er det funnet noe interessant. Meketre var en høytstående embedsmann hos farao som ble gravlagt rundt 2000 f. Kr.Her er det funnet en detaljert modell av fiskefartøy med fiskere. Modellen viser to fartøyer med et trållignende redskap mellom seg.

Partrål på Nilen
Fartøyene er drevet fram av årer, og mellom seg har de et nett eller garn med vekter i underkant og flottører i overkant. Figuren viser åpenbart en fiskemetode som var vanlig på Nilen, kanskje i grunne bankområder. Garnene var antagelig laget av lin.
– Etter mine begreper er dette en partrål. Fisk var en svært viktig proteinkilde for egypterne. Det finnes også framstillinger av landnot som var så store at de krevde 30-40 mennesker for å håndtere, og fiske med harpun, sier Pitcher.
Han mener at man her er framme ved den så langt eldste kjente trålen i verden skriver Forskning.no