Fredag opplyste Norges Råfisklag at torskeprisen settes ned med 25 øre med virkning fra og med i dag. Minsteprisen på torsk ligger dermed nå på 20,75 kroner kiloet.

Siden januar har Norges Råfisklag beregnet minsteprisene for torsk, sei og hyse ukentlig på grunn av korona-situasjonen og et nervøst ferskfiskmarked. Den dynamiske minsteprisen beregnes ut fra tre ulike faktorer: 80 prosent av snittprisen for fersk torsk, 70 prosent av snittprisen for fryst torsk, samt 60 prosent av snittprisen på eksportert torsk.

- Falt gjennom hele året

- Torskeprisen har falt gjennom hele året. Den falt gjennom 2020 og fortsatte å falle i 2021. Den bakenforliggende årsaken til at prisen går ned er konsekvensene i markedet som følge av korona. Restaurant, hotell- og cateringsektoren har redusert aktivitet samtidig som torskekvoten har økt 20 prosent. Det å skulle tilføre mer fisk til et marked som er så usikkert som det er, rammer veldig tungt. Alle aktører blir veldig usikre, sier administrerende direktør i Råfisklaget, Svein Ove Haugland til Fiskeribladet.

Valutasituasjon, korona og økte kvoter har medført reduksjon i minsteprisen på torsk, påpeker Svein-Ove Haugland, administrerende direktør i Norges Råfisklag. Foto: Norges Råfisklag

Engasjert prisdebatt

Haugland har merket seg en engasjert debatt om torskeprisen i gruppen Fiskerinytt, der meldingen om prisnedgangen ble publisert fredag. Innlegget har fått 160 kommentarer.

Kommentarer som: «Skulle kjørt hver torsk i kverna til guano til de prisene som er no. Er en skam de prisene her» og:

«Nånn e det som tjener peng på fisken å der er ikke han som er på havet å fisker den ei skam syns æ», er bare et lite utvalg fra kommentarfeltet som vitner om at folk ikke er fornøyde med prisnivået på torsken.

- Grunnen til at minsteprisen er satt ned, er at markedet har falt. Den dynamiske minsteprisen på torsk har vi nå hatt over mange år, og det har fungert veldig bra. Tidligere måtte vi forhandle om minsteprisen og analysere for hvordan sesongen kom til å bli. Nå følger vi utviklingen mer dynamisk. Og nå som usikkerheten i markedene er så stor, beregnes prisen ukentlig, sier Råfisklag-sjefen.

Det har vært en uvanlig skreisesong med sent innsig. Og prisene er ikke helt der fiskerne skulle ønske heller. Her skrei på kaia på Ramberg levert av linebåten Frydholmen. Foto: Kenneth Didriksen

- Ikke relevant sammenligning

Haugland påpeker at når det gjelder ferskmarkedet for torsk, har eksportørene rettet seg i enda større grad mot restaurant, hotell - og cateringsegmentet de siste årene. Det at resturantsegmentet nå nærmest er borte i Europa som følge av korona og nedstenging, treffer ferskfisketterspørselen hardt.

- Jeg ser at noen i debatten skriver at torskefileter går til flere hundre kroner i dagligvarebutikkene her hjemme. Men dette er spesialpriser på et begrenset volum. Hvor er det de store volumene går? Jo, det går som klippfisk til Brasil, Portugal. Saltfisk- og helfiskmarkedet i Europa går på helt andre priser enn spesialpriser du ser i butikkene. Det er ikke en relevant sammenligning. Det er de store volumene vi må forfølge når den dynamiske minsteprisen beregnes.

Videre vil Haugland gjerne avkrefte en påstand han har hørt - nemlig at bedriftene ikke er gått i gang med salting.

- Vi har hatt bedrifter som har saltet hele sesongen. Påstanden om at kjøperne ikke tør å salte fisk, stemmer ikke. Det saltes fisk langs hele kysten. Nå i mars er det de største volumene kommer, og da er en helt avhengig av å salte og tørke.

For å få unna de store volumene i mars er en helt avhengig av at fisk saltes og tørkes. Her fra en butikk i Portugal hvor klippfisk er ettertraktet. Foto: Norges Sjømatråd

- Godt ut av situasjonen

Haugland har fått med seg at enkelte etterspør en fast minstepris på torsk nå i vintersesongen.

- Noen etterspør en fast minstepris for å redusere usikkerheten for de som skal produsere varer for lager. Gjennom hele sesongen har vi tett dialog med fiskekjøpernes organisasjoner. Vi diskuterer og går gjennom alle modeller for hvordan dette skal gjennomføres, blant annet har også fast pris vært tema. Men hvilket nivå skal en fast minstepris være på? Som et resultat av en dynamisk minstepris er den nå på 20,75 kroner. Totalt sett er vi kommet godt ut av sesongen med denne løsningen.

- Lett å bli «fartsblind»

Haugland sier han har full respekt for de som fortviler over at prisen ser ut til å fortsette en nedadgående spiral.

- Men snittprisen hittil i år er 24,60 kroner. Det er adskillig høyere enn det som har vært minstepris til fisker i tidligere år. Det er lett å bli «fartsblind» ettersom vi hadde gode priser på starten av 2020. Men går vi tilbake til slutten av 2017 hadde vi minstepriser på samme nivå som nå, og da hadde man lavere kvoter enn i år. Ser en tilbake over en lengre tidsperiode, er vi så langt kommet godt ut av 2021.

Foruten usikkert marked og økte kvoter som presser på prisen, er også valutasituasjonen med å påvirke hva fiskerne får betalt for torsken.

- Den norske kronen har styrket seg fra 11 kroner mot euro, til ti kroner. Dette påvirker også eksportprisene, og det går direkte tilbake på minsteprisen på torsk.

Mer stabile priser

Fiskeeksportør Steinar Eliassen frykter torskeprisen skal ytterligere ned - og sier det var galskap å øke torskekvoten i år.

Krevende markeder og økte fiskekvoter har sendt skreiprisene ned 30 prosent. Direktør og eier Steinar Eliassen i fiskerikonsernet Norfra frykter prisene på torsk skal ytterligere ned. Foto: Ingun A. Mæhlum

- Hvordan vil prisen utvikle seg nå fremover, skal den falle ytterligere tror du?

- Vi oppfatter at prisen har stabilisert seg på et sted mellom 23-24 kroner i snitt. Jeg tror det er et nivå som kan holde seg for en viss periode. Og så må man se an hvordan fisket utvikler seg etter påske, sier Haugland.

- Hvordan blir påsken for flåten i år?

- Vi regner med en noe høyere aktivitet i påsken i år. Det er viktig at fiskerne er i tett dialog med mottak om leveranse. Vi holder faktisk akkurat nå på å lage en oversikt over hvilke mottak som holder åpent i påsken. Noen vil roe ned, mens andre vil fortsette å kjøpe. Og forhåpentlig er det også fisk tilgjengelig etter påske. Det vi ønsker oss er mest mulig fisk i størst mulig område, avslutter Haugland.