– Tilbakemeldingene jeg får fra folk, er at de ikke vet hvilken fiskeripolitikk som er gjeldende.

Arbeiderpartiets fiskeripolitiske talsperson, Cecilie Myrseth, er opprørt. Hun har tidligere bedt fiskeriministeren ta en fot i bakken når det gjelder kvotemeldingen. Nå gjør hun det igjen, og varsler om at partiet vil følge opp både kvotemelding og torskereguleringen for fisket i nord, i Stortinget.

Snudde

Bakgrunnen for utspillet fra Myrseth er iverksettelsen av de første vedtakene i den omstridte kvotemeldingen.

En av endringene i kvotesystemet, som næringen ble forespeilet i høstens reguleringsprosess, gjaldt åpen gruppes torskekvote.

I kvotemeldingen legges det opp til at åpen gruppe skal tilgodeses med en fast prosentandel av totalkvoten, og som et «spleiselag», hvor både trål- og konvensjonell flåte skal «bidra» med kvantum fra sine andeler av totalkvoten.

Myrseth reagerte derfor sterkt da torskereguleringen kom før jul, og regjeringen valgte å se bort fra dette.

Dette er saken:
  • Kvotemeldingen ble vedtatt i fjor med omfattende endringer i kvotesystemet.
  • Én av dem var at torskekvoten til åpen gruppe skulle være et «spleiselag», og hentes som en avsetning «fra toppen» av den nasjonale kvoten, slik at både trål- og konvensjonell flåte måtte avgi kvantum.
  • Tidligere har åpen gruppes torskekvote kun vært belastet den konvensjonelle flåtens andel av torskekvoten.
  • Grepet er ikke konsekvensutredet i kvotemeldingen, men ville ifølge tall Fiskeribladet har fått fra direktoratet, innebære at trålflåten måtte «avgi» kvantum, i år rundt 11.000 tonn, til kystflåten.
  • Stortinget ba imidlertid også under behandling av kvotemeldingen om at fordeling av kvoter mellom flåtegruppene ikke skal endres vesentlig som følge av implementeringen av endringene. For å unngå at trålflåtens bidrag til åpen gruppe ble en «vesentlig» endring i kvotefordelingen, ba Nærings- og fiskeridepartementet fiskeri-Norge om å komme med innspill til «kompenserende tiltak» i høringen av årets torskereguleringer.
  • Forslaget om kompensasjon vakte reaksjoner. Ingen forslag kom inn.
  • Da Nærings- og fiskeridepartementet offentliggjorde reguleringene 22. desember, hadde de skrinlagt «spleiselaget». Åpen gruppes kvote skal fortsatt trekkes fra kystflåtens andel av torskekvoten.

– God dag mann, økseskaft!

Myrseth sendte i forrige uke et skriftlig spørsmål om saken til fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen. Hun ba om svar på hvilke konsekvensutredninger som ligger til grunn for avgjørelsen, og hvilke interesser som har vært direkte involvert i forkant av beslutningen om å likevel ikke trekke åpen gruppes avsetning «fra toppen».

Svaret kom denne uka. Fiskeriministeren nevner ingen konsekvensutredning eller involverte interesser, men viser til høstens reguleringsprosess og forteller at høringsnotater og høringsinnspill er tilgjengelig på Fiskeridirektoratets nettsider. Les hele svaret her.

– God dag mann, økseskaft, er Myrseths umiddelbare kommentar.

– Ingebrigtsen klarer ikke vise til fakta. Hva slags faktagrunnlag tilsier at vedtaket i Stortinget, om å ta åpen gruppe «fra toppen», vil føre til en vesentlig endring i ressursfordelingen? Hvilke tall har man lagt til grunn for en slik beregning? Når vi ikke har det, åpner det for ulike tolkninger av det som foreligger, og det skaper uro.

Uenige om realitetene

Mens fiskeriministeren mener den endelige reguleringsbeslutningen for torsk i nord innebærer en viss omfordeling av ressurser i favør kystflåten, ved at den dynamiske trålstigen skrotes og settes til en fast prosentvis fordeling, mener Myrseth at det motsatte er tilfellet.

– En dynamisk trålstige var en sikkerhet for den minste flåten i perioder med lavere torskekvoter. Den sikkerheten har regjeringen fjernet, i favør trål.

Fiskeriministeren viser i sitt svar også til Stortingets anmodningsvedtak om at fordelingen mellom flåtegruppene ikke skal endres vesentlig når kvotemeldingen iverksettes.

– Hvordan skal regjeringen få dette til å gå opp med å hente åpen gruppes kvote «fra toppen»?

– Dette var det ene forslaget i kvotemeldingen i favør kystflåten. Vi mener det er innafor og bør gjennomføres, sier Myrseth.

Stortingsrepresentant Cecilie T. Myrseth (Ap) mener kvotemeldingen har etterlatt fiskerinæringa i et kaos. Arbeiderpartiet vil følge opp saken på Stortinget. Foto: Anders Hannemose Furuset

Etterlyser oversikt

Myrseth mener hun ikke er den eneste som nå sliter med å henge med i regjeringens fiskeripolitikk.

– Problemet til fiskeriministeren nå er at det er for mye kaos. Det er krevende å følge med på logikk og resonnementer, fordi det rett og slett ikke henger sammen. Det vi hadde trengt nå, var en skikkelig oversikt. Hva er det kvotemeldingen innebærer? Hvordan slår den ut? Hva er det som utredes? Hva vil regjeringen forholde seg til? Det de nå ikke forholder seg til er ressursfordelingen som er vedtatt av Stortinget, og det er alvorlig, sier stortingspolitikeren til Fiskeribladet.

Følger opp saken

Myrseth sier at Arbeiderpartiet ikke vil gi slipp på denne saken, og akter å følge den opp i Stortinget.

– Hvordan må vi få komme tilbake til. Vi jobber med saken. Dette er et større lerret å bleke, med mye usikkerhet rundt hele kvotemeldingen. Det beste hadde vært om vi tverrpolitisk hadde satt oss ned for å bli enige om hva som er realitetene. Men vi opplever at det er lite initiativ til dialog, bortsett fra fagre ord.

– Hva er målet med å ta dette videre i Stortinget?

– At regjeringen følger vedtakene og intensjonen til Stortinget. Og å få en oversikt over situasjonen. Det er noe næringen trenger. Nå er det kaos, og det har det vært siden kvotemeldingen ble vedtatt i mai, avslutter hun.

Fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen mener Myrseth bidrar til å skape inntrykk av kaos i fiskeripolitikken. Foto: Jørn Mikael Hagen

Svarer på kritikken

Til kritikken fra Myrseth skriver fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen i en epost, via sin kommunikasjonssjef, at «Myrseth bidrar mer enn gjerne med selv å lage et inntrykk av kaos – noe som sikkert er ønskelig når det er valgkamp».

Han skriver at denne saken ikke er mer vanskelig enn at kystflåten i år får rundt 4000 tonn mer i torskekvoter, og at dette er tatt fra den havgående flåten.

– Vi har fulgt opp stortingsflertallets vedtak om ikke vesentlig omfordeling av fiskeressurser mellom fartøygruppen. Dette er også regjeringens politikk, skriver Ingebrigtsen.

Fyrer tilbake

Fiskeriministeren sier at tiltakene som er fremmet i kvotemeldingen både er utredet i selve meldingen, og i forarbeidet til denne, gjennom Eidesen-utvalgets utredning og høringen av denne. Han viser også til et eget høringsnotat om rammebetingelsene for sjarkflåten og høringsprosessen som nå pågår rundt overgangen fra hjemmelslengde til faktisk lengde.

– Så vedtok Stortinget at vi skal konsekvensutrede de vedtak Stortinget fattet, og som ikke var foreslått fra regjeringen i meldingen, skriver Ingebrigtsen, før han fyrer tilbake mot Arbeiderpartiet:

– Ingen vet hva Aps fiskeripolitikk egentlig er lenger. De skal gi masse fisk til kyst, men kan ikke fortelle hvor de skal trylle frem den fisken fra. Jeg ser frem til å få svar på dette, skriver Ingebrigtsen.

– Regjeringen har lyktes med mye i fiskeriene, og det er et godt utgangspunkt for å bygge videre på for å skape mer aktivitet og flere arbeidsplasser langs kysten, avslutter han.