Jarle Olsen var en av de fire som var i båten da størja ble fisket på lørdag. Han har nå fått med seg mer enn ti kilo tunfisk-kjøtt som han skal dele med familie og venner i tiden fremover.

– Vi hadde fiska i en tre timers tid, og skulle sjekke utstyret vårt, sier han til Fiskeribladet.

Sportsfiskerne tok opp alt utstyret for å sjekke at ikke noe hadde satt seg fast, før de satte det ut igjen.

– Det gikk en halvtime, og så ville vi sjekke igjen. Vi satte ut en spreader bar, og jeg stod og kikka på den. Plutselig kommer dyret i overflaten og tar med seg fra den. Det var en fantastisk opplevelse, sier Olsen.

Skal ha grillfest

En spreader bar er en stang med mange liner, som en blekksprut.

– Da ble det god stemning i båten, pluss litt stress. Vi måtte få opp de andre stengene og rydde båten, forteller fiskeren.

De fikk på seg utstyr, og begynte kampen med fisken. Den tok med seg nesten alle meterne på snella.

– Det var ganske tøft, det er en sterk fisk, så vi måtte bytte på. Vi var tre som byttet på å kjøre fisken, mens skipperen passet på at båten lå riktig, sier Olsen.

I to timer og tyve minutter holdt de på, før de klarte å hale opp den digre fisken.

Nå har sportsfiskelaget fått hjelp fra Fiskernes Salgslag i Grimstad til å ta vare på fisken.

– Den er delt opp i parter til alle 12 i crewet. Alle har fått sin del, og i tillegg har vi spart en god kasse sånn at vi kan ha en felles grillfest når sesongen er slutt, sier Olsen.

En fiskeidiot

Han har vært med på størjefiske flere ganger, men det er første gangen han har fått beholde fisk.

– Det var litt norgeshistorie over det, sier han.

Planen er å fortsette med merkefiske av størje ut sesongen.

– Hvorfor er du med på dette?

– Fordi jeg er en fiskeidiot. Jeg elsker sportsfiske, og har alltid hatt en drøm om å kunne fiske storfisk. Dette er det mest ultimate sportsfiske noen kan drømme om, og det driver oss alle sammen, i tillegg til det å kunne bidra til forskningen, sier han.

Spagettimerke

24 utvalgte småbåter skanner norskekysten på leit etter verdens største tunfisk, melder Havforskningsinstituttet.

– 18 av båtene deltar i merk- og slippfiske. Stangfiskerne skal sette et såkalt spagettimerke i fisken. Det er et enkelt plastmerke med identifikasjonsnummer som gir oss verdifull kunnskap om fisken blir fanget igjen senere, forklarer havforsker og merkeekspert Keno Ferter i meldingen fra Havforskningsinstituttet.

Forskerne får dermed vite hvor mye størja har vokst og hvor den har vandret siden sist.

– Forskning og økt kunnskap om arten har vært avgjørende for at makrellstørja har kommet tilbake, sier Ferter.

Fisket er organisert av Fiskeridirektoratet, mens HI organiserer merkingen og bistår med opplæring, oppfølging og godkjenning av mannskapet.

To størjer tatt i helga

Fiskerne har også lov å lande én makrellstørje per båt til eget middagsbord. Det er første gang myndighetene åpner for rekreasjonsfiske etter arten i nyere tid.

– Fra disse fiskene får vi unike prøver fra alle deler av filetene. Så har vi forskere som analyserer nivåene av fremmedstoffer, som dioksiner og kvikksølv, i kjøttet, forteller forskeren.

I helga landet Team Blega Southern Tuna den første rekreasjonsfiskede makrellstørja i Norge i nyere tid. Fisken var 244 cm lang. Mandag fulgte Team TechnoTroll opp med en størje på 251 cm. Begge fiskene hadde en beregnet vekt på over 200 kilo.

Det var 30 nautiske mil utenfor Fevik i Skagerrak at den første størja satt. Også den andre fisken ble fanget i Skagerrak. Begge lagene hadde da allerede fisket noen dager og gjort mange observasjoner.