Redningshelikopter fra Tromsø, brannbåt og redningsskøyta skøyta «Gideon» ble i natt kalt ut av hovedredningssentralen i Nord-Norge i forbindelse med at en fiskebåt grunnstøtte på Rya ved Kvaløya i Troms.

De to om bord måtte gi i flåte etter grunnstøtingen og ble etter hvert berget opp av havet av en brannbåt og brakt til land i Tromsø for sjekk av helse.

Sjark fra Helgeland

Den 11 meter lange sjarken fra Herøy på Helgeland gikk på grunn rett før midnatt.

– Det ble meldt mayday fra båten klokken 23:37, hvorpå helikopter og brannbåt fra Tromsø, samt redningsskøyte ble sendt ut til området, opplyser vakthavende redningsleder Finn Tore Sortland til Fiskeribladet.

Redningshelikopter og et lasteskipet «Polfoss» som befant seg i området var fremme ved sjarken ved midnatt. Da hadde de to fiskerne gått over i redningsflåten og ble plukket opp derfra av brannbåten som også kom raskt til stedet.

Både ambulanse og politi sto klar på landsiden for å ivareta de to fiskerne, som ble brakt i land til Tromsø etter kort tid.

– Der ble de tatt med inn til helsesjekk, og begge har det greit, opplyser Sortland. Ingen ble skadet i forbindelse med grunnstøtingen og opphold i redningsflåte.

Vet ikke årsaken til grunnstøtingen

– Begge fiskerne hadde redningsdrakter på seg, og det var forholdsvis fint vær i området. Utfordringen i dette området kan være ofte sterk straum, opplyser Sortland til Fiskeribladet.

– Vet man noe om årsaken til grunnstøtingen?

– Nei, det vet vi ikke årsaken til. Kystverket tok pver aksjonen klokken 00:20 og de tar seg av fartøyet, opplyser vakthavende ved HRS Nord-Norge.

En av redningsselskapets mange redningsskøyter bisto i natt i forbindelse med en grunnstøting utenfor Kvaløya. Foto: Illustrasjonsfoto Redningsseselskapet

Redningsskøyta «Gideon» bisto med sikring av flåte og drivende gods, opplyser Redningsselskapet på Twitter.

– De oppholdt seg ved den grunnstøtte sjarken frem til cirka 05:00 i natt for deretter å returnere til Tromsø, opplyser redningslederen videre.

Det er Kystverket som koordinerer hva som nå vil skje med den 11 meter store sjarken.

Saken oppdateres