Distriktsminister Linda Hofstad Hellelands kommentar om oljeutredning av LoVeSe får kraftig kritikk fra miljøbevegelsen. – Har ikke rot i virkeligheten, sier lederen i Naturvernforbundet, Silje Ask Lundberg, til NRK.

– Et vern av LoVeSe vil føre til at titusenvis av distriktsarbeidsplasser forsvinner ut av landet, skrev statsråden i en SMS til NTB, da det ble klart at flere fylkeslag i Høyre i helgen vedtok å oljeutrede Lofoten, Vesterålen og Senja.

Oppspinn og løgn

Uttalelsen får flere til å reagere.

– Dette handler ikke om at man er for eller imot oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen eller Senja. Dette handler om at man må kunne forvente at en statsråd som Helleland baserer seg på fakta. Påstanden hennes er rent oppspinn og det er løgn, sier Lundberg til NRK.

– En utredning fra 2012 viser at en åpning for oljevirksomhet ville skapt mellom 400 til 1100 arbeidsplasser fra Namsos til Tromsø. Altså langt fra titusenvis, sier Lundberg, som mener ministeren må beklage utsagnet.

Fantasiarbeidsplasser

Også fiskeripolitisk talsperson i Miljøpartiet De Grønne i Nordland, Toine Sannes, stiller spørsmål ved hvilke arbeidsplasser ministeren sikter til.

– Jeg lurer på hvilke distriktsarbeidsplasser som vil forsvinne hvis vi ikke åpner for leting etter olje i LoVeSe. Hvordan kan arbeidsplasser vi ikke har forsvinne. Dette er jo fantasi-arbeidsplasser. Det er jo en logisk brist, sier Sannes til NRK.

Kompetansen forsvinner til utlandet

Distriktsminister Linda Hofstad Helleland skriver i en e-post til NRK:

– Oljenæringen er hverdagen til nærmere 150.000 nordmenn. Strupes tilgangen til nye oljefelt- og områder vil det føre til at selskapene tar med seg folk og kompetanse til utlandet. Derfor sier vi nei til petroleumspolitikken som store deler av venstresiden står for, skriver Helleland.