Det er det islandske nyhetsorganet Stundin som melder dette. De viser til at Jóhannes Stefánsson aldri har administrert bankkontoene til Samherji-selskaper på Kypros, som skal ha betalt ut til sammen 35 millioner kroner i bestikkelser til Tundavala Investments i Dubai.

Bestikkelsene fortsatte

De viser også til at det er betalt mer i bestikkelser etter at Stefánsson sluttet enn da han jobbet for Samherji. Konsernsjef Thorsteinn Már Baldvinsson i Samherji har gitt Stefánsson det hele og fulle ansvaret for bestikkelsene. I en uttalelse fra Samherji utstedt av selskapet i går benekter ikke Baldvinsson at utbetalingene ble utført, men peker på Stefánsson:

«Vi var veldig skuffet over å oppdage at Jóhannes Stefánsson, tidligere administrerende direktør og styremedlem i Samherji-foreningene i Namibia, ser ut til å ha vært involvert i kritisk forretningsskikk og muligens komplisert Samherji-virksomheten», heter det i uttalelsen.

Betalt 20 millioner

To Samherji holdingselskaper på Kypros skal ha betalt over 20 millioner kroner i bestikkelser til holdingselskapet James Hatuikulipi i Dubai etter at Jóhannes Stefánsson forlot selskapet i juli 2016. Dette er en høyere bestikkelse enn mottatt av Dubai-selskapet da Stefánsson jobbet for Samherji i Namibia fra 2012 til 2016, viser dataene som er lekket til Wikileaks.

Stundin viser til at Stefánsson aldri har disponert selskapenes bankkontoer på Kypros, hverken mens han jobbet for Samherji, eller etter at han trakk seg fra selskapet. Han hadde ansvaret for Samherjis bankkontoer i Namibia, men ikke på Kypros, hverken mens han jobbet der eller etter at han gikk av.

Skjedde sist i 2019

De siste overføringene som meglerne har godkjent er fra begynnelsen av dette året, 9. og 31. januar 2019. Stefansson hadde da kontaktet Wikileaks fra Namibia for å avsløre overføringene.

Hvis det Thorsteinn Már Baldvinsson sier er riktig, så har Stefánsson også administrert betalinger fra Samherji-selskaper på Kypros til Esju Seafood og Noa Pelagic Ltd. Hvordan han kunne ha gjort det, fremgår ikke av Samherjis uttalelse. Det står heller ikke hvilke interesser Stefánsson skulle ha for å bestikkelse et parti som anmodet å gi Samherji kvoter, etter at han sluttet å jobbe der i over tre år, viser islandske Stundin til.

Ingen kommentar

Fiskeribladet har bedt Samherji om en kommentar til det Stundin skriver. Fra Baldvinssons sekretær Margrét Ólafsdóttir har vi fått dette svaret:

"Inntil den pågående undersøkelsen er avsluttet, vil vi ikke kommentere spesifikke påstander, og selskapet har ingen ytterligere kommentarer på dette stadiet".