Det viser en ny studie fra Havforskningsinstituttet. Også gjengitt av NRK.

Ved en massedød etter et oljeutslipp vil bestandene av hyse og sild reduseres, og ikke klare å hente seg inn igjen, ifølge studien.

Langt mer alvorlig enn først antatt

– Vi ser helt klart at økosystemet ikke klarer å komme tilbake til den tilstanden det var i før et oljeutslipp, sier Erik Olsen som er forskningssjef ved Havforskningsinstituttet.

I fire år har en forskergruppe studert hvordan oljeutslipp vil virke på økosystemene i Norskehavet og Barentshavet.

MER ALVORLIG: Erik Olsen, forskningssjef ved Havforskningsinstituttet, presenterer et studie som viser at konsekvensene ved et oljeutslipp i LoVeSe vil være langt mer alvorlig enn først antatt. Foto: Camilla Aadland

Studien viser at et større oljeutslipp utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) vil føre til varig endring i økosystemene, og at konsekvensene av et oljeutslipp er langt mer alvorlige enn man har trodd tidligere.

Råder til å unngå aktivitet

Havforskningsinstituttets råd er å unngå aktivitet som kan endre plante- og dyrelivet.

– Studien er den beste som er gjort så langt til å vise hvor viktig det er å verne disse områdene, mener Olsen, ifølge NRK.

– Vi påførte økt dødelighet på yngel blant torsk, hyse og sild.

Studien bekrefter at torskebestanden kommer tilbake til det naturlige nivået etter fem til ti år. Hyse og sild er det verre med.

– Hysen responderer mye mer kaotisk. Et oljeutslipp kan føre til at arten får en kraftig nedgang eller oppgang. Silda lå langt under nivået den var på før et oljeutslipp.

Norskehavet og Barentshavet er de mest verdifulle områdene for norske fiskere. Næringen skaper verdier for over 100 milliarder kroner årlig.

BEKYMRET: Kjell Ingebrigtsen, leder Norges Fiskelag, er bekymret for de enorme konsekvensene et oljeutslipp utenfor Lofoten kan få fiskeriene. Foto: Ole Morten Melgård

Fiskarlaget: - Frykter for levebrødet vårt

Norges Fiskarlag tar imot den nye studien med bekymring.

– Vi frykter for bestandene og levebrødet vårt. Det er urovekkende at vi får bevis på det vi kanskje har fryktet i lang tid, sier leder i Norges Fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen, til NRK.

Han mener myndighetene i større grad bør legge vekt på rådene fra forskerne.

Denne uken starter prøveboring nær Trænarevet i Nordland, et område både Havforskningsinstituttet og Miljødirektoratet før har frarådet å bore i.

Nå har direktoratet snudd, og gitt grønt lys til det tyske oljeselskapet Wintershall DEA.

VAKKERT: Træna sett fra Lovund. Ikke langt unna, ved Trænarevet, skal det prøvebores etter olje. Foto: Nova Sea

Sivil ulydighet

Feltet ligger i nært verdens største kaldtvannskorallrev ved Røst, verdens største torskestamme ved Lofoten, og en av Europas største sjøfuglkolonier.

Miljøorganisasjonene Natur og Ungdom og Bellona varslet i går at de vil gjøre det de kan for å stanse prøveboringen på Trænarevet, og at de er klare til å aksjonere sivilt ulydig mot den planlagte oljeboringa til Wintershall Dea.

I dag, tirsdag, legger Bellona-båten «Kallinka» ut fra Ballstad i Lofoten med ti aksjonister om bord med mål om å hindre boreriggen å ankre opp til på feltet.