I Nigeria står all fisk fra utlandet, inkludert tørrfisken, på en liste over produkter som ikke får tilgang til å veksle lokal valuta til offisiell kurs. Slik har det vært siden 2015, da oljeprisen falt og myndighetene innførte restriksjoner på internasjonal handel med dollar.

Dette innebærer at importører av norske fiskehoder ikke får tilgang til amerikanske dollar gjennom den nigerianske sentralbanken, men må skaffe seg valuta i et parallelt, «svart» markedet for å kunne holde handelen oppe. Kursen i det parallelle markedet har økt til stadig nye høyder.

– Forskjellen mellom offisiell og parallell kurs har blitt større og større. Restriksjonene får stadig større negativ betydning, forteller Sjømatrådets utsending i Afrika, Trond Kostveit, til Fiskeribladet.

Det eksporteres hvert år rundt 9000 tonn tørkede fiskehoder fra Nord-Norge til Nigeria. Her fra Stø i Vesterålen. Foto: Silje Helene Nilsen

Restriksjonene fordyrer

Tørrfiskprodusentene i Nord-Norge eksporterte i fjor nesten 9000 tonn tørkede fiskehoder til Nigeria – Afrikas mest folkerike land, med mer enn 213 millioner innbyggere. Produktene fra nord har vært et relativt rimelig proteintilskudd som nigerianerne smuler opp og bruker i supper og stuinger.

Men fordi importørene ikke har tilgang til dollar i offisiell kurs blir fisken dyrere for folk flest, for øyeblikket så mye som 65 prosent, anslår Kostveit.

– Tørrfiskhoder er ikke et luksusprodukt, men et produkt for folket. For mange er tørrfisken det eneste proteinet de har tilgang til. Derfor er det viktig for oss å få norsk tørrfisk av denne listen, sier Kostveit.

Han forteller at restriksjonene ikke har påvirket etterspørselen av tørrfiskhoder, men all annen fisk fra Norge, blant annet hel tørrfisk.

– Potensialet i Nigeria er stort. Nå selger vi også mer tørrfisk lenger nord og inn i landet enn vi har gjort tidligere, sier han.

Prisen på en sekk tørkede torskehoder falt fra 140 til 100 USD over natta, da valutarestriksjonene ble innført i Nigeria i 2015. Nora Falch i Saga Fisk sier deres kunder har utfordringer med å gjøre opp for seg. Foto: Silje Helene Nilsen

Utfordrende å betale

Én av aktørene som har levd med disse restriksjonene i nærmere åtte år er Saga Fisk i Svolvær. De har spesialisert seg på produksjon til Nigeria-markedet og opplever at kundene har utfordringer med å gjøre opp for seg.

Det er begrensninger i hvor mye USD importørene kan sende ut av landet, og de får ikke bankgaranti.

– De får det til, men det er krevende, sier daglig leder Nora Falch, som mener mulighetene både for dem og andre produsenter er store i Nigeria, om restriksjonene fjernes og eksporten forenkles.

– Det er stor etterspørsel etter tørrfisk fra Norge, og disse restriksjonene er den største hindringen for eksport til Nigeria, sier Falch.

Sjømatrådets utsending i Afrika, Trond Kostveit, hadde utenriksministeren med seg på det gigantiske markedet White Sands i millionbyen Lagos i midten av april. Foto: Norges Sjømatråd

Drahjelp fra ministeren

For et par uker siden fikk tørrfisknæringa drahjelp fra utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap), da hun besøkte storbyen Lagos. I regi av Sjømatrådet tok hun turen til et av byens største tørrfiskmarkeder, noe som fikk oppmerksomhet i lokale medier.

Huitfeldt tok også markedsutfordringene opp med lokale myndigheter.

– Besøket til ministeren betød mye, hun ga oss god drahjelp, sier Kostveit.

– Har dere forhåpninger om å komme noen vei i denne saken?

– Vi har jobbet med dette i flere år, og føler at de fleste vi er i kontakt med er positive til å gjøre noe med det. Men slik vi forstår det er det presidenten som avgjør. Nå får de snart ny president i landet, så vi får se hva som skjer. Vi er optimister, sier Kostveit.

I næringa har de likevel ikke forhåpninger om noen snarlig løsning.

– Det er veldig bra at Sjømatrådet har tatt skikkelig tak i dette. Men ting tar tid i Nigeria, så jeg tror en løsning ligger litt frem i tid, sier Falch til Fiskeribladet.