I fjor høst ga ammunisjonsprodusenten H. Henriksen beskjed om at de kommer til å slutte å produsere granater. Det, i tillegg til at import av elementer til granater fra Ukrania er blitt vanskeligere, har medført at det nå er blitt mangelvare hos hvalfangerne.

Det var Kystmagasinet som omtalte saken først.

En av dem som ikke har nok granater, er eier av «Moholmen», Arnfinn Karlsen. Han sier til Fiskeribladet at for deres del er det ikke krise at de mangler granater for øyeblikket. De venter på at «Havsel» skal komme tilbake fra Vestisen før de går ut på hvalfangst.

Karlsen driver nemlig med videreforedling av selprodukter.

– For enkelte er det sikkert mer kritisk enn det er for oss, men for vår del klarer vi oss enn så lenge. Nye granater er sagt å være på plass i slutten av april eller begynnelsen av mai. Dessuten har det ikke vært så godt vær til hvalfangst uansett den siste tiden, sier Karlsen.

Jobber med nye avtaler

Leder i Småkvalfangerlaget Truls Soløy sier de er bekymret, men de tror det ordner seg. Avtalen om granatproduksjon fra H. Henriksen har de gjennom neste sesong også.

Etter 2024 må Småkvalfangerlaget finne en ny leverandør. Arbeidet med å finne en ny leverandør er godt i gang og er et samarbeid med Nærings- og fiskeridepartementet og Fiskeridirektoratet.

– Vi har ikke på plass noen avtaler ennå, men målet er å få det på plass til sesongen i 2025. Det tror og håper vi at vi skal klare, sier Soløy.

Truls Soløy sier de jobber med å finne noen nye som kan produsere granater til hvalfangere. Foto: Julie Arntsen

Bakgrunnen for H. Henriksens avgjørelsen om å stanse granatproduksjon er at selskapet mener det er blitt for komplisert for dem å produsere granatene.

– Vi ligger midt i Tønsberg og får ikke lenger lov til å produsere sprengstoff midt i byen, sier daglig leder Trygve Egenes hos H. Henriksen.

Derfor har H. Henriksen hatt produksjonen eksternt, noe som ifølge Egenes har vært for tungvint.

– Vi klarer ikke å ha god nok produksjonsprosess. Derfor gir vi oss.

Daglig leder Trygve Egenes hos H. Henriksen. Foto: Privat

600 granater

Egenes sier de vil gi andre som vil starte produksjon all den kunnskapen og erfaringen de sitter med.

– Det er ikke veldig vanskelig å starte produksjon. Man må ha tillatelse til å importere elementer til granaten og politiattester. Og så må daglig leder og alle under ha rent rulleblad, forklarer han.

– Så du tror det skal være mulig å få på plass en ny leverandør av granater til 2025?

– Ja, det tror jeg absolutt skal være mulig.

H. Henriksen produserer rundt 600 granater i året.

– Det er en stund siden kvoten ble tatt, derfor har vi lagt oss på rundt 600 de siste årene.