Departementet opplyser at reguleringene for 2022 i hovedsak blir videreført neste år.

Restkvoten til åpen gruppe i fisket etter torsk i 2022 blir overført til 2023, opplyses det. Åpen gruppe får samme fartøykvoter på torsk, sei og hyse neste år, i tillegg til at den garanterte kvoten på sei øker til 7 tonn.

– Det har vært utfordringer i fisket i åpen gruppe de siste årene, og jeg vil legge til rette for at de minste fartøyene får fisket sine kvoter. Deltakelsen i gruppen er gått ned og vi viderefører fartøykvotene på torsk til neste år, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.

Det blir satt av 0,9 prosent av den norsk kvote til kystfiskeordningen, og det garanterte kvotetillegget på 8 tonn blir videreført i 2023. Deler av restkvoten i 2022 blir overført til 2023 for å sikre en avsetning på 3000 tonn til ordningen.

Men kvotene for de andre fartøysgruppene er ikke klare ennå, det er ikke sendt ut J-melding fra Fiskeridirektoratet på torskefiskeriene for 2023.

Mindre til ferskfiskordningen

I meldingen opplyser departementet at bonus til levendelagring av torsk økes, til 40 prosent. Ordningen skal bidra til at industrien i større grad får tilgang til ferskfisk utenom hovedsesongen for torskefisket. Det vil bli avsatt 3000 tonn til denne ordningen.

Departementet opplyser at avsatt kvantum til ferskfiskordningen blir redusert i tråd med nedgangen i torskekvoten neste år. Selve ordningen blir også videreført i 2023, med oppstart 26. juni og med 30 prosent kvotebonus.

Ny metode for kvotefleks

Videre opplyser departementet at kvotetillegget på 4 tonn for yngre fiskere vil også gjelde i 2023. Ungdomstillegget gjelder for kvinner til og med 40 år, og menn til og med 30 år.

Departementet opplyser videre om at en ny metode for utregning av kvotefleksibilitet blir tatt i bruk som en prøveordning neste år. Departementet gir ikke noen detaljer om denne ordningen i pressemeldingen – men viser til at det har bedt Fiskeridirektoratet om å vurdere metoden for kvotefleksibilitet for hysekvoten – noe som også var et tema på reguleringsmøtet i høst.