Norges Sildesalgslag melder om en god uke på nvg-silda.

Ringnotgruppen bidro mest med 25.300 tonn, kyst fisket 7000 tonn. Fra to utenlandske (Island og Russland) ble det meldt inn 1900 tonn.

«Fisket i nord har foregått i området fra N 71⁰ Ø 16⁰, som er rundt 100 nautiske mil nord av Andenes, og videre nordover til N 72⁰. Fiskerne rapporterer om periodevis godt med sild der det er gjort flere gode kast i av dagningen når silda kommer opp fra dypet», skriver Sildesalgslaget i sin ukesoppsummering.

Silda har lagt i snitt fra 250 gram som lavest til 313 gram som høyest. Snittet for hele kvantumet er på 294 gram.

«Fra kjøperne så meldes det om bedre og bedre kvalitet, nå når fettet begynner å sette seg i fiskekjøttet. Og flere anlegg er nå i gang med å produsere skinnfri sildefilet», viser salgslaget til.

Laget forventer god deltakelse på silda når været roer seg de kommende dagene.

Det gjenstår knappe 210.000 tonn nvg-sild (uten fleks) av totalkvoten.

«Med to måneder til jul så bør det gå greit å fiske kvoten, om ikke værgudene slår seg aldeles vrang», viser Sildelaget til.

3300 tonn makrell

Sildesalgslaget melder om en elendig makrelluke, med kun 3300 tonn innmeldt.
750 tonn kom fra en utenlandsk båt.

«Sammenlignet med samme uke i fjor der vi hadde 11.200 t for norske fartøy, er fisket betydelig slakkere. For de store båtene som har jaktet makrell både utenfor Møre og i Nordsjøen har det gått mest opp i kjøring. Dette illustreres med at største fangst er på 170 tonn», skriver salgslaget.

De minste notbåtene har derimot fisket bra i kommunene Bømlo, Austevoll og Øygarden, mens dorgerne har hatt gode fangster på Ognabukta og Lista. Ifølge salgslaget meldes det om godt med makrell her, men den står tett på bunn og er vanskelig å få til å bite.

«Den shetlandske båten «Serene» som gikk til Norge, fisket sin fangst sørøst av Shetland. Her observerer vi at stadig flere båter er i makrellfiske på kjente makrell felt. Vi forventer at flere utenlandske båter vil komme til Norge i de kommende uker», heter det i ukesoppsummeringen.

Det gjenstår 37.554 tonn makrell på den norske totalkvoten, som er på vel 309.000 tonn.

Fokus på nordsjøsilda

Ettersom flåten opplever et dårlig makrellfiske, har flere fartøy flyttet fokus over på nordsjøsilda, ifølge salgslaget.
Det ble fisket 3700 tonn sist uke, 1800 tonn er tatt i norsk sone, 1900 tonn i britisk sone.
I norsk sone har fisket hovedsakelig foregått på Vikingbanken, der silda er stor med snittvekter fra 220- 260 gram.

Mesteparten som er meldt inn fra britisk sone, er tatt rundt 60 nautiske mil øst av Peterhead. Silda tatt der har i snitt vært mindre, på rundt 190 gram.

Det gjenstår 2600 tonn av årets nordsjøsildkvote på vel 130.000 tonn, i tillegg til at båtene kan ta 10 prosent av neste års kvote. I tillegg så har båtene mulighet for å flekse inn på neste års kvote.

I industrifisket, har flere båter forsøkt seg på «Kanten». Åtte båter har fisket 1200 tonn kolmule, 400 tonn øyepål, 220 tonn strømsild, 130 tonn hestmakrell, samt noe sild og makrell.