«Norges Sildesalgslag beklager at de i dag har mottatt oppsigelse fra administrerende direktør, Paul Oma», skriver Sildelaget i en pressemelding.

Paul Oma sin oppsigelsestid er seks måneder og han vil i perioden frem til 1. mars 2023 fortsatt bidra med sin kompetanse.

«Paul Oma har vært i Sildelagets tjeneste siden august 2015 og har på en fremragende måte ledet organisasjonen gjennom perioder med fiskeripolitisk usikkerhet og utfordringer rundt Fiskesalgsslagsloven, samt effektivisering av organisasjon og pandemi. Sildelaget takker Paul Oma for innsatsen gjennom hans syv år som administrerende direktør i Sildelaget», ifølge meldingen.

Taus om årsaken

Fiskeribladet har snakket med styreleder Lars Ove Stenevik, som ikke vil si noe om bakgrunnen for Omas oppsigelse.

– Paul og jeg er enig om pressemeldingen og det er blitt som det er blitt. Jeg beklager at jeg ikke kan si noe mer.

– Hvilken sluttpakke har dere forhandlet frem med Oma?

– Igjen jeg beklager, men jeg har ikke noen kommentarer. Jeg kan ikke si noe som helst utover det som står i pressemeldingen, sier Stenevik som understreker at Oma selv har sagt opp.

– Med vemod

Paul Oma er også ordknapp og viser i likhet med styrelederen til pressemeldingen.

– Jeg har ikke noe annet å komme med. Det har vært og er fortsatt et privilegium å få jobbe med Sildelaget og for fiskerne og de flotte medarbeiderne i administrasjonen. Tiden er kommet for å søke andre utfordringer, sier Oma.

– Har du noen nye utfordringer i sikte?

- Ingen kommentar.

- Hvilken sluttpakke får du med deg?

– Du driver og fisker, jeg vil bare vise til pressemeldingen, utover det har jeg ingen kommentar. Det er med vemod jeg forlater Sildelaget, sier Oma til Fiskeribladet.

Norges Sildesalgslag som selger pelagisk fisk, som sild og makrell, fra fiskeflåten til industrien på land, omsatte for 10,8 milliarder kroner gjennom sine auksjoner i 2021. Det var 800 millioner kroner mer enn i 2020.

– If it works – don't fix it

Oma har vært direktør i Sildesalgslaget siden august 2015. Da overtok han toppjobben fra Otto Gregussen. Oma er utdannet siviløkonom fra NHH i Bergen, byen han også er vokst opp i. Da Oma ble ansatt i 2015, understrekte han at han ikke ville gjøre noen store endringer i organisasjonen.

– If it works – don't fix it. Vi skal passe på at fiskerne, som er eierne våre, får best mulig pris for råstoffet, var hans ansettelseserklæring.

Oma har jobbet med fisk i mer eller mindre hele sitt liv. Før han fikk ansvaret for omsetningen av de pelagiske artene, var han fagdirektør i Nærings- og fiskeridepartementet. Han har også vært fiskeriråd ved den norske EU-delegasjonen i Brussel. I de årene jobbet han med kvoteforhandlinger, nasjonale fiskerireguleringer, næringspolitikk og rammevilkår for sjømatnæringen.

Daværende styreleder Jonny Garvik uttalte følgende da Oma tiltrådte i 2015: – Paul har mye erfaring han tar med seg inn i jobben, både fra den faglige delen og den mer politiske. Sammen med den kompetansen som allerede er hos Sildelagets ansatte og blant Sildelagets eiere og styre ser vi frem til å møte de utfordringer som ligger i nærmeste fremtid og være med på å utvikle denne næringen enda mer, sier Garvik.

Paul Oma
  • Paul Oma (52) har ledet Norges Sildesalgslag siden 2015. Han er utdannet siviløkonomi fra NHH, og kom fra jobben som fagdirektør og seniorrådgiver for Nærings- og fiskeridepartementet i Oslo der han har jobbet både med økonomisk politikk og handelssaker angående sjømat.
  • Tidligere var han seniorrådgiver i utviklingsseksjonen i Fiskeridirektoratet samt at han i perioden 2006–2012 var fiskeriråd ved den norske EU-delegasjonen.
  • Oma er gift og har to barn.

Rettsnederlag

Paul Oma har ledet Norges Sildesalgs gjennom flere turbulente saker. Uenighet med både Sjømat Norge og Pelagia rundt Salgslagets rolle har vært en gjenganger. Det endte blant annet med et rettsnederlag i Gulating lagmannsrett forrige uke.

– Vi har ikke fått studert dommen i detalj, og vi kan derfor ikke konkludere med tanke på hvilke konsekvenser dommen har for Sildelagets markedsplass eller om dommen skal ankes. Vi merker oss at det ikke var en enstemmig dom, og at partene må dekke sine egne saksomkostninger, uttalte Oma forrige uke.

– Fraværende

Oma har også fått kritikk for å ha vært usynlig i den offentlige debatten. I 2016 gjennomførte Sildelaget en undersøkelse om egen posisjon i samfunnet. Organisasjonen ble oppfordret til å vise ansikt.

I en kommentar i Fiskeribladet skrev redaktør Øystein Hage følgende: «Mens de andre salgslagene, som Surofi og Norges Råfisklaget, er til stede i samfunnet er Norges Sildesalgslag totalt fraværende».

– Gå ut av kontorene, ned på kaien og ut til folk. Bruk noen kroner på å fortelle omverden om Sildelaget, silde- og makrellfiskerne, betydningen av næringen og viktigheten av å spise produktene. Vis dere frem, snakk med folk! oppfordret redaktøren.

Paul Oma (t.v.), administrerende direktør i Norges Sildesalgslag og Lars Ove Stenevik, styreleder i Norges Sildesalgslag Foto: Roar Bjånesøy

Konflikt med Sjømat Norge

En annen konflikt Oma har stått i er spørsmålet om markedsføringen av sild og makrell. I 2019 gjennomførte analysebyrået FABA en vurdering av eksportmulighetene. Da havnet Oma og leder for Sjømat Norge, Inger-Marie Sperre, var i en heftig disputt om markedsføringskronene.

Sperre mente dialogen mellom hennes organisasjon, Sjømat Norge, og Norges Sildesalgslag var så dårlig at den var i ferd med å bli ødeleggende for verdiskapingen i norsk pelagisk næring. – Vi er sjelden enige om noe som helst, sa hun i 2019.

Oma bekreftet det dårlige klimaet. – Vi har brukt mye tid og krefter på å bedre dialogen og vi har et stort forbedringspotensial, sa han til Fiskeribladet i 2019. Oma jobbet aktivt for mer penger til markedsføringen av de pelagiske produktene, og sørget for at Sildesalgslaget spyttet ti millioner kroner inn i potten.

– Da er jeg redd for at mye av arbeidet som Sjømatrådet og norsk pelagisk næring har gjort gjennom flere tiår, vil kunne bli rasert i løpet av kort tid, og at Norge vil kunne miste sin posisjon som ledende leverandør av sild og makrell, uttalte han da han åpnet fiskernes lommebok.

Styret i Sildelaget vil nå starte jobben med å rekruttere ny administrerende direktør.