Alvestad kommer fra Bokn, en kommune i Rogaland som består av tre bebodde øyer og 123 småøyer og holmer. Bokn har både jordbruk og fiskeri. Sistnevnte er det 23-åringen har interessert seg for de siste årene.

Den unge fiskeren har gått fiskerfagskole og vært lærling i to år på en tråler som heter «Vikingbank». Den tilhører Cetus AS.

Styrmann på industritråler

Alvestad har også gått styrmannsskole og jobber nå som styrmann om bord i faren sin industritråler «Håflu», som eies av Håflu AS. De fisker tobis, kolmule, makrell og annen pelagisk fisk.

– Jeg var med på fiske da jeg var yngre. Det var slik jeg fant ut at jeg ville bli fisker, sier Alvestad.

Som styrmann er den unge fiskeren også en del på dekk, har sjøvakt og holder litt på med sikkerhetssystem.

Havvind bekymrer

En ting som bekymrer fiskeren, er alle planene for havvind.

– Noe som virkelig er skremmende for framtiden til fiskeriet, er utbygging av havvind. Fiskerne har ikke blitt inkludert skikkelig i planleggingsprosessen, og det er heller ikke utarbeidet grundige konsekvensutredninger.

Derfor ville Alvestad gjort noe med dette hvis han fikk være fiskeriminister for en dag. 23-åringen ville presset på for at fiskere blir inkludert i arealtildelingen til vindmølleparker, slik at parkene blir plassert i områder med lav fiskeriaktivitet, og at grundige konsekvensutredninger for aktuelle områder blir nøye vurdert.

– Det er plass til både havvind og fiskeri på den blå åkeren, så lenge de samarbeider godt. Det er viktig slik at unge i dag har et fiskeri å gå til i framtiden, mener Alvestad.

«Håflu» er en industritråler på 42,5 meter som fisker pelagisk fisk. Her jobber Torfinn Mandius Alvestad. Foto: Privat

– En del av jobben

Til tross for noen bekymringer, trives den unge fiskeren på havet. Noe av det han liker best med å være fisker, er spenningen og innsatsen som blir lagt ned.

– Ikke minst kommer man seg litt bort, men det beste er å se at innsatsen man legger inn gir resultater i form av fisk.

– Hva liker du minst med å være fisker, da?

– Det vet jeg faktisk ikke. Kanskje at det kan bli ekstra lange dager på dekk hvis noe går galt. Da kan det bli søvnløse døgn, men igjen er det en del av jobben, sier Alvestad.

Et råd Torfinn Mandius Alvestad har til andre unge som vil inn i næringen er å gjøre det du får beskjed om. Foto: Privat

– Djerve

Om bord på «Håflu» trives 23-åringen såpass godt at han håper å jobbe der om ti år. Kanskje som skipper.

– Jeg håper at jeg før eller senere får et opprykk i gradene, når jeg har fått mer erfaring. Målet er jo å bli skipper en dag.

– Hvem inspirer deg?

– Min far og farfar som har holdt på med fiskeri i alle år. Da de startet, var det harde kår, men de har aldri gitt seg. De har stått på og har en tankegang om at det ikke er noe som ikke kan fikses. De er rett og slett veldig djerve.

Liker orden

På fritiden liker Alvestad å styre hjemme. Fiskeren liker også å ordne på sjøhuset når han har mulighet.

– Jeg er veldig glad i å organisere ting og liker å ha orden.

– Hvis du var en fisk, hvilken ville du vært?

– En tobis. Fordi jeg ikke har et godt svar, sier Alvestad og humrer.

Dette synet får ofte Alvestad se når han er på jobb, synet av trålposer. Foto: Privat

– Gjør som du får beskjed om

Et råd 23-åringen har til andre unge som vil inn i fiskerinæringen, er å bare hive seg rundt: Begynn på fiskerfagskolen, spør rundt og vis engasjement.

– Opparbeid deg erfaring. Prøv litt forskjellig, både trål, garn, stor båt, liten båt og type fiske. En fisker er ikke bare en fisker, sier Alvestad og legger til:

– Gjør også det du får beskjed om. Og still spørsmål. Det finnes ikke dumme spørsmål, selv om noen kan antyde det. Får du et dumt svar, hev deg over det og ikke bry deg.