Seinotfisket i Finnmark tvinges for tida inn på grunna ved land på grunn av en pågående matkamp med store ressurser av sei, lodde og kval samtidig.

– Mer erfarne fiskere enn meg sier de aldri har sett så mye kval i Finnmark som vi ser nå. Her er også store mengder lodde som ikke har gytt ennå. For oss endte med meg en vågekval i seinota og ei ødelagt not som ikke egner seg til seinotfiske på grunna, sier skipper og medeier på «Sævar Jr.», Jan André Gangstad.

Skipper Jan Andre Gangstad på «Sævar Jr.» fra Midsund på seinotfiske i Finnmark med komplikasjoner. Foto: Privat

Ødela stornota

– Vågekvalen laget både et stort hull i nota da den stakk av gårde og førte til stort hull i nota og stor notvase. Stornota må nå repareres, sier Gangstad.

Tirsdag ettermiddag var seinotbåten på vei til Honningsvåg for å kjøpe ei mindre seinot som egner seg til å fiske sei på grunna ved land. Den store seinote de har er på 100 favner og den som de ønsker å kjøpe er 20 favner dyp.

– Det som skjer er at de store mengdene med lodde og kval som er på finnmarkskysten jager seien til grunt vann næret land. Der går det ikke an å kaste med 100 favners dyp not, sier Gangstad.

Kval i matfatet med sei og lodde i Finnmark. Det e rsnakk om store bestander av alle tre arter. Foto: Privat

Store ressurser i kamp

«Sævar Jr.» fra Midsund fisker normalt notsei i hjemtraktene, men har i år valgt å prøve lykken i Finnmark hvor det er bedre avsetning.

«Sævar jr.», på vei sørover gjennom Tjeldsundet med sildefangst Foto: Jon Eirik Olsen

– Det er god størrelse på seien. Med ei mindre not kan vi fort ta 100 tonn i kastet. Kvoten vår er på 460 tonn, sier Gangstad.

«Sævar Jr.» gikk fra Tromsø 2. juni og har vært på seinotfiske fra Sørvær øst til Tanafjorden til nå.

– Det er ikke mangel på ressurser, men det er nå helst seien vi skal ha. Det er ikke problem å få lodda i nota, men kvalen derimot ..., sier Gangstad.