Norges Fiskarlag melder på sine hjemmesider onsdag at de i samarbeid med Sjømat Norge jobber for å fremskynde oppstarten av årets fiske på ferskfiskordninga.

Egentlig er oppstarten lagt sent i år, til 27. juni, med en innblanding på 30 prosent. Dette på grunn av lavere torskekvote og innspill fra næringa om at det er behov for å strekke sesongen.

Vil opprettholde fisketakten

Fiskarlaget viser til at de tidligere har bedt om oppstart 19. april, men at de i samråd med landindustrien har justert dette til 16. mai med en innblanding på 15 prosent.

«Dette vil bidra til å opprettholde en høyere fisketakt gjennom våren, men med en lavere bonus enn i gjeldene regulering for å unngå at ordningen blir oppfisket tidlig høst. Fiskarlaget forutsetter at ordningen stoppes når avsatt kvantum er oppfisket», heter det i et vedtak fra Fiskarlagets arbeidsutvalg.

Ferskfiskordninga
  • Ble innført i 2013, og går ut på at fartøy som leverer fersk torsk utenfor hovedsesongen får fiske mer torsk enn de har kvote til. Derfor er det satt av en særskilt del av kystflåtens torskekvote til denne ordningen.
  • I tillegg er det en målsetning å stimulere den minste flåten til å fiske mer av sine tildelte sei- og hysekvoter, samtidig som de leverer fersk torsk også om sommeren og høsten.
  • Ordningen er forbeholdt fartøy som leverer fersk fisk. Et fartøy som kun har landet torsk i løpet av uken, kan bokføre fangsten delvis på egen kvote, og delvis på et variabelt kvotetillegg på ferskfiskordningen.
  • I 2022 starter ferskfiskordninga opp med en tillatt torskeandel på 30 prosent på ukebasis fra og med 27. juni.

(Kilde: Fiskeridirektoratet)

Ber om økt kvotebonus

Arbeidsutvalget i Fiskarlaget ber også om endringer i kvotebonusen for levendelagring.

Det er avsatt 2500 tonn torsk til levendebonus inneværende år, og bare 276 tonn er belastet ordningen så langt, mot 532 tonn på samme tid i fjor.

For å bidra til at bonusen fiskes opp ber arbeidsutvalget i Fiskarlaget om at kvotebonusen økes fra 30 til 50 prosent. Likevel bemerker de at:

- Norges Fiskarlag prinsipielt er av den formening at levendelagring i fremtiden bør gjennomføres uten stimuli fra en bonusordning.