Fiskersønn og stortingsrepresentant Olve Grotle (H) ville samle alle aktører i fiskerinæringen for å skape en nullvisjon for dødsulykker, slik vi har i trafikken. Han gikk ut i Fiskeribladet 19. januar og sa blant annet:

– Det er på tide å legge vekk den gamle tankegangen gjennom hundrer av år, at folk dør på sjøen. Havet gir og havet tar. Vi må komme oss videre, seks dødsfall i året i fiskeri er altfor høyt, sa Grotle.

Stortingsrepresentant Olve Grotle i Høyre. Foto: Privat

Alle partier enig

Nå har han fått samtlige partier på Stortinget til å stille seg bak følgende fellesforslag:

«Stortinget stiller seg positiv til ein nullvisjon for næringane til havs, og ber om at regjeringa kjem tilbake til Stortinget på eigna måte, slik statsråden har gjort greie for i svaret sitt».

Utspillet fra Høyre kom like etter at den tidligere fiskerlagslederen Reidar Nilsen og sønnen Remi Andre Nilsen omkom i et havari nord for Gamvik i Finnmark 9. januar i år.

– Det er et samlet forslag fra alle partier. Mitt utgangspunkt var en nullvisjon for fiskeri, men det er helt naturlig å ta med all virksomhet til sjøs. Jeg er veldig glad for at vi fikk dette til sammen på Stortinget. Det er veldig bra at vi har hatt et så godt samarbeid i komiteen og i forhold til ministeren, sier Grotle til Fiskeribladet.

Ministeren er med

Fiskeriminister Bjørnar Skjæran har selv gått ut og støttet en nullvisjon om dødsfall innen fiskeri, og nå er håpet at arbeidet skal få fart.

Fiskeriminister Bjørnar Skjæran. Foto: Silje Helene Nilsen

– Det er for stor risiko forbundet med å ha arbeidshverdagen sin til sjøs, særlig for fiskere. Folk blir fremdeles hardt skadd, og fortsatt dør folk på jobb. Derfor har jeg bedt Sjøfartsdirektoratet om sette i gang med å utarbeide en nullvisjon i fiskeflåten. Jeg har i tillegg bedt direktoratet vurdere om en nullvisjon også bør omfatte øvrige næringsfartøy, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran til Fiskeribladet.

Han sier videre at han er glad for den politiske enigheten om dette målet.

– Den tverrpolitiske forankringen i Stortinget vil ha stor betydning for det videre arbeidet. Ingenting er så grunnleggende i arbeidslivet som at arbeidsfolk skal komme heim fra jobb i live, sier statsråden.

– Det er ikke ofte et samlet storting står bak et forslag, men det er en styrke. Vi har fått mange tilbakemeldinger og det er veldig kjekt å se at alle er udelt positive. Men det er nå arbeidet begynner for en nullvisjon. Det er ikke gjort på ett eller to år, men vil prege næringen i lang tid fremover. Fiskerne var mitt utgangspunkt, og vil være det sentrale videre, men det er flott at man ser nullvisjonen for alle til sjøs, sier Grotle.

– Sterk melding

«Fiskeri og havminister Bjørnar Skjærar har gitt ein positiv respons på tanken om ein nullvisjon. Han har vidare opplyst at det nå er sett i gang eit arbeid med å lage ein nullvisjon i fiskeria, og at han òg vil vurdere ein nullvisjon for heile næringa til sjøs. Statsråd Skjæran opplyser òg at han vil kome tilbake til Stortinget med saka med ei nærmare forankring av nullvisjonen», skriver Grotle i sakspapirene til Stortinget.

– Alle parti på Stortinget er med på dette forslaget. Det er en sterk melding nasjonalforsamlingen vår gir. Det øker sjansene for at vi greier å redusere dødsfall og alvorlige ulykker, og at ingen som arbeider i næringene til havs skal omkomme, sier Grotle.