Fredag går Fiskeridirektoratets sjøtjeneste ut med en aktsomhetsmelding etter flere hendelser der snurrevadsekker har sprukket på grunn av for mye fisk.

I vinter har Sjøtjenesten fått fem-seks tips om snurrevadsekker som har sprukket. Den siste hendelsen var i Breivikfjorden utenfor Sørøya i Finnmark. Problemet gjelder i flere områder.

– Vi har hatt folk ute som har sett at det tidvis er store fangster, sier Rolf Harald Jensen, sjef for Fiskeridirektoratets sjøtjeneste til Fiskeribladet fredag.

Fiskerne oppfordres til å bruke fangstbegrensingssystem for å hindre at fangstene blir uhåndterlige.

Høy fisketetthet

– Vi forventer at alle snurrevadfartøy som fisker i områder med høy fisketetthet, bruker fangstbegrensningssystemet for å ivareta egen sikkerhet, fangst og kvalitet, opplyser Jensen i en pressemelding fredag.

Rolf Harald Jensen, seksjonssjef ved Fiskeridirektoratets sjøtjeneste. Foto: Vegard Oen Hatten/Fiskeridirektoratet

Han påpeker at fangstbegrensningssystemet gir mulighet til å kontrollere fangstmengden.

– Fangstbegrensing er valgfritt, men når man har dette systemet tilgjengelig, og velger å ikke bruke det, anser vi det som uaktsomt dersom man tar fangster som fører til sprenging og neddreping av fisk.

Det er stor fisketetthet på flere fiskefelt denne sesongen, viser direktoratet til.

– Det er utøvernes ansvar å sørge for at de unngår slike hendelser og vi vil være tilstede på feltene for å kontrollere at dette går riktig for seg, sier Jensen.

– Kan de som ikke bruker fangstbegrensningssystemet vente seg reaksjoner?

– Jeg forventer at jeg får det rapportert inn hvis noen ikke bruker der. Deretter blir det saksbehandlet.