Antall unge kvinner som søker seg til fiske- og fangststudiene på videregående skole stuper. Det bør få en del menn i fiskerinæringen til å se seg selv i speilet. For kanskje er dette en konsekvens av de siste månedenes skrekkhistorier om hvordan unge kvinner behandles i næringen? Det burde ikke være underlig for noen om unge velger bort en fremtid i sjømatnæringen når historier om trakassering blir kjent. Dette er trist for både rekrutteringen og næringen.

Denne uken kom de årlige søkertallene for opptak til videregående skole. Etter årevis med økt interesse blant kvinner, går søkertallet nå tilbake med 40 prosent, fra i fjor. Samtidig opplever havbruksstudiene økt pågang. Når så mange kvinner velger bort en fremtid på havet, må alarmklokkene gå både i organisasjonene og i styrehusene.

Historiene om hvordan enkelte kvinner har blitt behandlet i fiskerinæringen, og hvordan Norges Fiskarlag har tatt tak i likestillingsspørsmålet, har ikke gått upåaktet hen. Det virker som om næringen lever i en annen tid. Dette er også noe både dagens, og tidligere fiskeriministre, gjentatte ganger har påpekt.

Skal denne virkelighetsoppfatningen endres, må bransjen jobbe langt mer aktivt for fremstå i et annet lys. Da må det mer enn festtaler til. Det må jobbes målrettet, og ikke minst må Norges Fiskarlag vise at de tar problemene på alvor.

Det betyr at organisasjonen for eksempel må snakke langt mer åpent om problemene, og invitere inn dem som har opplevd ubehageligheter for å lære av deres erfaringer. Det hjelper ikke å fremheve dem som rosemaler situasjonen, og overse dem som er kritisk. Det er nemlig slik Fiskarlaget har håndtert saken.

Fiskerinæringen trenger alle de glupe hodene de kan få. Da må det jobbes for at også flere kvinner søker seg til en fremtid i sjømatnæringen. Forholdene må legges til rette for at alle, både kvinner og menn, får like muligheter. Det er samtidig rederne som har det daglige hovedansvaret. De må ta aktive og synlige grep, og vise gjennom handling at dette er et yrke for alle - både jenter og gutter. Og dessuten kan de spørre seg selv hvordan de ønsker deres egen datter på 16 år skal mottas og behandles av sine arbeidskolleger.