Samarbeidsrådet Nord, bestående av Fiskarlaget Nord, Nordland Fylkes Fiskarlag og Fiskarlaget Midt-Norge, viser til Nærings- og fiskeridepartementets høring med forslag om nye krav til sporing og rapportering for flåten under 15 meter.

Samarbeidsrådet Nord er sterkt kritisk til Nærings- og fiskeridepartementets forslag, skriver organisasjonene i en felles pressemelding.

Hanne Fagertun, daglig leder Nordland Fylkes Fiskarlag Foto: Fiskarlaget
Marianne Sandestad, daglig leder Fiskarlaget Midt-Norge Foto: Fiskarlaget
Jon-Erik Henriksen daglig leder Fiskarlaget Nord Foto: Eskild Johansen

Blir ikke lyttet til

Oppfatningen i Samarbeidsrådet Nord er at Norges Fiskarlag har fremført fiskernes syn på en saklig måte i prosessen så langt. Organisasjonene opplever likevel ikke at fiskerne blir lyttet til i saken. Det stilles spørsmål ved hensikten med et så omfattende system som det som foreslås.

Utgifter og plikter som skal pålegges sjarkfiskeren oppfattes uforholdsmessig i forhold til den gevinst man skal oppnå i kontrollsammenheng ved å gå bort fra rimeligere og godt utprøvde løsninger.

Det konstateres at kystfiskeappen foreslås videreført som rapporteringsløsning i noen utstrekning.

Samarbeidsrådet Nord påpeker at det ikke bør være et argument for valg av rapporterings- og sporingsløsning at det skal legges til rette for at leverandører av utstyr skal sikres god inntjening. Forventningen er at det vektlegges hvilken kostnad valg av løsning innebærer for den enkelte fisker, skriver de i pressemeldingen.

Den akseptable løsningen

Kystfiskeappen oppleves å fungere tilfredsstillende, utvidelse av rapporteringsplikt for flåten under 15 meter bør primært skje ved utvidelse av anvendelsesområdet for kystfiskeappen og utvikling av denne. Primært bør krav til sporing løses med krav til AIS for alle fartøy under 15 meter.

Dersom det skal innføres VMS som en minimumsløsning for flåten under 15 meter, må det være tilstrekkelig med mobilbasert løsning. Krav om satellittbasert løsning kan vurderes for fartøy over 13 meter som driver fiske i områder utenfor mobildekning.

For fartøy som ellers bruker mobilbasert løsning, må deltakelse i marginale fiskeri som blåkveitefisket kunne løses gjennom en dispensasjon fra krav til satellittsporing. Abonnement må kunne settes i bero i perioder et fartøy er i opplag.

Differensiering i krav til rapporteringsløsning må eventuelt baseres på fartøystørrelse, ikke fangstverdi. Skal fangstverdi brukes som vurderingsgrunnlag, som oppfattes uforutsigbart og vanskelig i praksis, må krav knyttet til omsetning settes langt høyere enn det departementet foreslår.

Flåten under 11 meter må i alle tilfeller få nytte kystfiskeappen.

Tidsplan

Gjennomføringsplan bør tas stilling til med utgangspunkt i hvor store endringer departementet beslutter å innføre. Det må gjennomføres prøveordninger før det stilles endelige krav.

Det vises i den forbindelse til endringene knyttet til melding om faststående bruk, som illustrerer hvordan overgang til nye løsninger kan medfører praktiske utfordringer, heter det i pressemeldingen.