Manglende likebehandling av sjømatnæringene, silotenking og en klagesaksbehandling som kan gå på rettssikkerheten løs. Flere av de ansatte i Fiskeridirektoratet mener dette er konsekvenser av dagens måte å jobbe på i direktoratet.

Det kom frem i en rapport lagt frem i fjor høst, som Fiskeribladet tidligere har omtalt.

Rapporten ble utarbeidet av en arbeidsgruppe, ledet av tidligere politidirektør Ingelin Killengreen, som har hatt i oppdrag å vurdere hvordan Fiskeridirektoratet bør organisere seg for fremtiden. Arbeidet resulterte i en anbefaling om å gjøre omfattende endringer i direktoratet.

Landsdekkende divisjoner

I en pressemelding tirsdag opplyser Fiskeridirektoratet at det er besluttet at direktoratet skal organiseres «etter funksjoner» – noe utredningsgruppen anbefalte.

– Det vil skape gode, tunge fagmiljøer som dekker hele landet i de samme problemstillingene, sa Killengreen til Fiskeribladet i november i fjor.

Tidligere politidirektør Ingelin Killengreen ledet arbeidet med å utrede ny organisering for Fiskeridirektoratet. Nå har fiskeridirektøren avgjort at Killengreen forslag til organisering skal følges. Foto: Elin Høyland

En funksjonsorganisering betyr at direktoratet ikke lenger vil ha et hovedkontor og et regionnivå med fem regionkontorer. I stedet skal det opprettes to store landsdekkende divisjoner, én for forvaltningsoppgaver, og én divisjon for kontroll- og tilsyn.

– Jeg har valgt den organiseringen som gjør at direktoratet kan løse sine oppgaver på best mulig måte, sier fiskeridirektør Frank-Bakke Jensen i pressemeldingen.

Rører ikke kontorene

Bø kommune i Vesterålen har i forbindelse med omorganiseringen begynt å jobbe politisk opp mot Stortinget for å få flyttet arbeidsplasser i Fiskeridirektoratet til kommunen.

Kommunestyret var ikke snauere enn at de før jul ga marsjordre til administrasjon og ordfører om å starte jobben med å få flyttet både ressursavdelingen og FMC-senteret fra Bergen til Bø.

Selv om hovedkontor-funksjonen og regionnivået skrotes, skal ikke Bakke-Jenssen kvitte seg med noen av de 20 kontorene direktoratet i dag har langs hele norskekysten. Fiskeridirektøren er klar på at ingen av disse verken skal legges ned eller flyttes.

– Avgjørelsen om at det ikke skal legges ned eller opprettes nye kontor, eller at ansatte skal måtte fysisk flytte, står fast, sier Bakke-Jensen.

Fiskeridirektoratet skal deles inn i to store landsdekkende divisjoner, én for forvaltning, og én for kontroll og tilsyn. Foto: Silje Helene Nilsen

Skal gjennomføres i år

Det nye organisasjonskartet skal forhandles med arbeidstakerorganisasjonene. Bakke-Jensen skal møte organisasjonene denne uken.

Etter forhandlinger sendes forslaget til Nærings- og fiskeridepartementet for videre godkjenning.

Omorganiseringen skal gjennomføres i 2022.

– Tidsplanen og detaljene rundt den videre omorganiseringen er nå i ferd med å konkretiseres, og jeg ønsker at vi skal få på plass ny organisering i løpet av året, avslutter han.