I debattinnlegget «Havvindnæringen ber fiskerinæringen om å spille dum» svarer Fiskebåt på min kronikk «Havvind kan sikre fremtidens fiske». Uenigheten mellom våre to bransjer fremstår som relativ beskjeden.

Frank Emil Moen. Marinbiolog og utviklingssjef i Norwegian Offshore Wind Foto: privat

Vi er enige med Fiskebåt og Havforskningsinstituttet i at det er behov for mer forskning. Norwegian Offshore Wind bidrar som nevnt aktivt i en rekke pågående forskningsprosjekter sammen med industri, universitet og forskningsinstitutt i inn- og utland. Påvirkning på marint liv og sameksistens er sentrale tema.

Vi ber ikke fiskerne om legge til side egne interesser. Tvert om. Vi ber om at konsekvensene av å ikke omstille oss til fornybar kraft raskt nok, blir tatt på alvor. Hvis vi ikke evner å kutte klimagassutslipp i det tempoet og omfanget som kreves for at vi skal ivareta våre klimamål, er det dramatisk – også for fiskerne.

Vi må ta vår del av ansvaret for at framtidige generasjoner skal ha et hav å høste fra. Det er ikke et klimakort vi drar opp overfor fiskerinæringen, det er en realitet.

Klimaendringene påvirker ikke bare fjerntliggende korallrev. Under Dagsrevyen mandag denne uken uttrykte forskere ved Havforskningsinstituttet bekymring for at det tradisjonsrike torskefisket vi har i Lofoten og Vesterålen kan være historie om få tiår.

Torsken forskyver gyteområdene til Finnmarkskysten og over i russisk sone grunnet stigende havtemperatur.

Det er hevet over enhver tvil at de mest dramatiske klimaendringene kun kan unngås ved rask erstatning av betydelige mengder fossil energi med fornybar energi. Det haster – det handler ikke bare om at havvindnæringen er utålmodig. Det er per i dag kun to kilder til ny fornybar energi som monner; vindkraft og solenergi.

Norge skal kutte 50–55 prosent av utslippene våre sammenliknet med 1990-nivå innen 2030, og være klimanøytrale i 2050. Det er ikke lenge til. Ved utgangen av 2020 var reduksjonen kun 4,2 prosent. Så sent som i november i fjor anslo DNV at vi sannsynligvis ikke klarer mer enn 24 prosent innen 2030. Vi trenger havvind for å kutte klimagassutslippene, og for å nå våre klimaforpliktelser.

I rapporten fra DNV heter det: «Grønn industriell vekst og avkarboniseringsmål står i fare på grunn av utilstrekkelig kraftutbygging. Etterspørselen etter strøm (husholdninger, transport, næringsliv og norsk sokkel) vil øke betraktelig, men produksjonen følger ikke etter.

Dette betyr at Norge vil bli en nettoimportør av strøm i mange år mellom 2025–2035. Dette kan gi høyere energipriser og true konkurransefortrinnet til lavpriset grønn elektrisitet for industriell produksjon.»

Vi er enige med Fiskebåt i at vindkraftverk ikke skal etableres i gytefelt, og i områder med utbredt fiske.

Prosessene knyttet til utbygging av havvind har allerede tatt svært langt tid. NVE utarbeidet en strategisk konsekvensutredning av 15 områder for utbygging av havvind allerede i 2012/2013. Av disse 15 ble to områder anbefalt.

I 2019 foreslo regjeringen å åpne to områder; Sandskallen og Utsira Nord, og ba om innspill til åpning av Sørlige Nordsjø II. Etter høringsrunden ble Sandskallen forkastet etter råd fra blant annet Havforskningsinstituttet. For de to områdene som ble åpnet, påpekte forskningsleder Henning Wehde følgende under et webinar avholdt av klyngen høsten 2020:

«Går vi til Utsira Nord, har dette området høy biologisk produksjon og ligger også innenfor gyteområdet for norsk vårgytende sild. Men gytingen skjer primært grunnere enn dybdene innenfor utredningsarealet. Området overlapper ellers i mindre grad med reke og sjøkrepsfelt. Basert på dagens kunnskapsnivå fraråder Havforskningsinstituttet ikke vindkraftutbygging i dette området. Sørlige Nordsjø II viser seg å være en slags gråsone. Her er det tobis det står på. Denne bunnglade nøkkelar¬ten i Nordsjøen har begrensede geografiske gyteområder. Tobis er sårbar og utsettes allerede for høy menneskelig belastn¬ing fra fiske- og petroleumsvirksomhet. Havforskningsinstituttet fraråder vindkraftutbygging i de deler av området som overlapper med gytefeltene for tobis, men ikke i øvrige deler av området.»

Vi har ingen innvendinger mot at nevnte råd fra Havforskningsinstituttet følges, og at det gjennomføres en inndeling av områdene som ikke kommer i inngrep med gyteområdene.

Nå haster det å lyse ut områdene Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II som er åpnet, og starte den grundige konsesjonsprosessen med tilhørende høringsrunder som leder fram mot utbygging. Videre mener vi det er avgjørende at utredningen av ytterligere områder for utbygging starter så raskt som mulig. Til felles beste.