Totalt hadde Hovedredningssentralen (HRS) 8153 oppdrag i fjor. 2793 hendelser var knyttet til sjø og 237 av disse var knyttet direkte til fiskeri.

Rune Myrseth som overlevde nærmere fem timer i kald sjø, peker seg ut som den aller heldigste.

Ble dratt over bord

Fredag 4. juni 2021 snudde en liten kveil med tau opp ned på livet til Myrseth da han ble dratt over bord med teinene. Fiskeribladet møtte krepsefiskeren kun få dager etter at han på mirakuløst vis ble reddet opp fra sjøen med en kroppstemperatur på 28 grader.

Hvordan går det så med Myrseth i dag?

– Det går bare bra. Jeg og resten av familien har akkurat blitt frisk fra korona og slipper ut av karantene i dag. Vi er vaksinerte og det ble bare milde symptomer på hele gjengen, sier Myrseth.

Det var mannskapet på redningsskøyten «Horn Flyer» som fant Rune Myrseth i sjøen utenfor Frøya, etter at han ble meldt savnet til Hovedredningssentralen. De var er enige om at noe nærmere døden enn det Myrseth var, kan man nesten ikke komme. Foto: Lena Knutli

– Hva tenker du om opplevelsen din fra i fjor sommer?

– Jeg tenker ikke så mye på det og kan ikke si at jeg har noen traumer. Men jeg kan si at jeg det går noen tanker gjennom hodet mitt når jeg leser om andre hendelser der det ikke har gått like bra, sier Myrseth stille.

Han sikter til hendelsen i Gamvik der tidligere Fiskarlagsleder Reidar Nilsen og sønnen Remi Andre Nilsen omkom.

– Det kunne like gjerne vært meg, og det får meg til å tenke på dem som sitter igjen.

Nedgang i antall hendelser

Totalt hadde Hovedredningssentralen 8153 oppdrag i fjor. Det er en omtrent likt som i 2020 da det ble registrert 8127 hendelser.

– Tallet gjenspeiler alle redningshendelser, og inkluderer folk som går seg vill, lufttrafikk og ferdsel på sjøen, skriver redningsinspektør i HRS, Andreas Bull i en epost til Fiskeribladet.

Andreas Bull, fungerende operativ redningsinspektør ved Hovedredningssentralen Sør-Norge. Foto: Felix André Skulstad

2793 hendelser knyttet til sjø ble registrert.

– Det er 182 færre enn i 2020, og de vanligste oppdragene er assistanse. Det inkluderer motorstans, tau i propell og grunnstøting, opplyser Bull.

– Vi har hatt en nedgang de siste årene i aksjoner på sjø. Nedgangen skyldes blant annet at vi ikke loggfører alle aksjonene som Redningsselskapet utfører som medlemsoppdrag, sier Bull.

Den operative lederen forklarer at dersom en båt med motorstans kan vente på nærmeste redningsskøyte uten at situasjonen blir til fare for dem om bord, blir det normalt ikke ført oppdrag på hendelsen.

– Stille vær, innerst i Oslofjorden er typisk oppdrag som vi ikke fører hendelse på, opplyser Bull.

Mistet en av sine egne

Oppdragene knyttet til fiskeri har gått noe ned de siste fem årene.

– Vi har ikke gjort noe dyp analyse av årsakene til det, men en av grunnene kan nok skyldes endring i føring av oppdragene, sier Bull.

Forklaringen hans er at flere av oppdragene som ikke primært handler om å redde mennesker i akutt nød, tar nå Redningsselskapet og ikke HRS seg av. Årsaken er at Redningsselskapet gradvis har fått flere og flere medlemmer fra 2015.

De ansatte ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge opplevde også å miste en av sine egne i 2021. Ben Wikøren jobbet som redningsleder i 30 år ved Hovedredningssentralen Sør-Norge. Mandag 8. november ble han meldt savnet mens han var på hummerfiske, og torsdag 11. november ble han funnet omkommet.

Ben Wikøren, 30 år i RS som redningsleder. Ble funnet omkommet ved oppdrettsanlegg ved Finnøy etter at han hadde vært savnet i noen dager. Foto: Hovedredningssentralen

Avdelingsdirektør Jarle Øversveen i HRS Sør-Norge fortalte den gang at de tidlig fikk informasjon om hvem de lette etter.

– Det var veldig spesielt, men det påvirket ikke måten vi jobbet på. Dette var en type hendelse vi har mye erfaring med. Vi visste hva vi skulle gjøre, og når du står i det, klarer man å holde fokus, sa Øversveen.