Bak produktet, som de har kalt Pingme, ligger et langt utviklingsløp med grobunn i og folk fra forskermiljøet ved Sintef i Trondheim.

Det var Berg selv som kom på idéen, å dra veksler på egen kunnskap om undervannsakustikk, og samtidig gi en løsning på et stadig mer aktuelt problem: spøkelsesfiske. Hør henne fortelle både historien bak og om hvordan løsningen fungerer i denne podkasten:

Tidligere har hun jobbet ved Havforskningsinstituttet, men hadde de senere årene jobbet med lyd og akustikk på tørt land.

– De siste årene på Sintef begynte jeg å tenke på at jeg ville drive med ting som hadde litt mer mening.

Et bilde, tatt av en spansk fotograf, vekket henne – og tok henne tilbake under vann.

– Et fantastisk bilde av en skilpadde som hadde viklet seg inn i et kjempesvært garn, forteller hun.

Bilde fra testing med en såkalt transponder i Trondheim allerede i 2018. Foto: Thor Nielsen, Sintef/Gemini

Ville løse ved hjelp av akustikk

Bildet gjorde sterkt inntrykk, og hun ble interessert i fenomenet spøkelsesfiske. Det er tapt redskap som fortsetter å fiske og egne seg selv i tiår etter tiår.

– Jeg tenkte, hvorfor i all verden er det ingen som har utviklet et system der man kan finne igjen tapt redskap?

Veien fra tanker til handling var kort.

– Jeg fant ut det her må vi prøve å løse ved hjelp av akustikk.

Sammen med to kolleger fra Sintef fikk hun grønt lys og midler til et prosjekt. Også Forskningsrådet var med på notene, og da det i 2018 kom midler fra dem valgte Berg og kollega Odd Trandem å starte et kommersielt selskap utenfor Sintef. Selskapet kalte de Ocean Space Acoustics.

Transceiver og transponder

Akkurat nå er det de siste testene og justeringene som står igjen før Pingme kan lanseres som et salgbart produkt.

Den lille senderen, på knappe 20 centimeter, skal holde orden på bruk og utstyr. Foto: Ocean Space Acoustics
Slik virker systemet: utstyr under båten kommuniserer med den lille bøyen langt nede i vannsøylen. Dataene deles i en skyløsning, og gjør at alle brukere hjelper hverandre i søket. Foto: Ocean Space Acoustics

Hovedkunden vil være fiskeriene, og tilbakemeldingene har vært gode. Lokale fiskere har også stilt opp for å teste Pingme opp mot ulike typer redskap.

– Det er jo litt forskjell på dybder og på type utstyr, men først skal vi på garnfiske og kanskje på line.

Kort fortalt består Pingme av en transceiver, altså en kombinert sender og mottaker, under båten. Denne kommuniserer med en transponder som er festet i en liten bøye på utstyret. Denne sender svar tilbake til båten, og vil kunne gi informasjon om dybde, temperatur og annen info fra sensorikk i bøyen. Kanskje det viktigste er likevel at den vil gi informasjon om akkurat hvor en bestemt bøye og utstyr befinner seg, for eksempel til eksisterende kartplotter om bord.

Rekkevidden er mellom 500 og 1000 meter, alt etter modell og bruksområde.

En skyløsning gjør det mulig at også andre fartøy tilknyttet systemet samler informasjon om tapt utstyr.

Dette vil være data som langt på vei korter inn tiden man bruker i søk.

To modeller

To modeller er under utvikling, der den minste vil kunne fungere i 10 år uten behov for lading. En større modell med lang rekkevidde vil ha en noe kortere batterilevetid.

Berg forteller at konseptet skal utvikles videre, blant annet med induktiv lading, og med ulike type sensorikk og bruksområde.

Tone Berg er gründer av Ocean Space Acoustics, og er aktuell med et produkt som skal gjøre livet lettere for fiskere, og livet i havet bedre, Foto: Lena Knutli
Teinelampe med transponder er ikke hyllevare på IKEA. Foto: Lena Knutli

Selv om hobbyfiskerne står for svært mange tapte teiner, er ikke Pingme helt klart for lavbudsjettsfiskere ennå. Det krever også en litt annen teknologi, hvis ekkolodd av hyllevaremodell skal kunne brukes.

– Vi har fått litt henvendelser fra oppdrettsselskap som lurer på om de kan få testet ut på forankring.

Berg tror at produktet kan få flere bein å stå på med tiden.

– Vi tenker også å videre utvikle det sånn at vi kan bruke det til å posisjonere når man drar opp redskap.

Hun trekker frem linefiske som en opplagt kandidat. Hør mer om fremtidsplanene ved å klikke deg inn på spilleren øverst i saken. Du finner også Tekfisk i Itunes og på Spotify.

Her finner du noen av våre nyeste episoder: