Friskt ålegras i Oslofjorden blir erstattet av ålegraseng dekt med trådalger, også kalt "lurv. Det viser en kartlegging gjort av Norsk institutt for vannforskning (Niva) på oppdrag fra Miljødirektoratet.

– Den nye kartleggingen er urovekkende. Resultatene viser en tydelig negativ utvikling i Oslofjorden. Det er derfor viktig med nye tiltak, slik at fjorden ikke gror igjen sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet, i en pressemelding som ble sendt ut denne uken.

Sjøgress og alger fungerer som skjulested, oppvekstområde og matfat for en rekke marine dyr og planter.

En ytterligere forverring

Undersøkelsene fra Niva viser en ytterligere forverring i Oslofjorden. Når sukkertareskogen forsvinner, blir også oppvekst- og leveområdet for mange andre arter borte. Dette kan være en viktig årsak til at det blir færre kysttorsk i Oslofjorden, skriver Miljødirektoratet.

På lengre sikt er det ifølge direktoratet fare for ytterligere økte temperaturer og økt avrenning fra land, som igjen øker nivået av næringssalter og mengde partikler i sjøen, forsterker den negative utviklingen.

– Kartlegging av marin natur hjelper oss å forstå sammenhengen mellom arter, naturtyper og miljøforholdene langs kysten. Og til å velge de riktige tiltakene for å gjøre miljøtilstanden i Oslofjorden bedre, sier miljødirektør Ellen Hambro.